BG | EN

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

Слави Трифонов по време на предизборна среща в Стара Загора
Снимка: Венелина Попова

Слави Трифонов дойде в Стара Загора в събота вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация. Филип Станев и Станислав Балабанов съпровождаха лидера на ИТН, който е водач на старозагорската листа на партията.

Залата в „Синдикалния дом“ беше пълна, а сигурността на шоумена осигуряваха високи и добре сложени мъже, които проверяха гражданите на входа. Срещата можеше да бъде наблюдавана и на видеостена монтирана пред сградата, но желаещите да я гледат на студа и силният вятър бяха единици.

Публиката в залата беше разнородна, преобладаваха младите и хората в работоспособна възраст. Трудно беше да се прецени кои бяха дошли, за да чуят политическите разсъждения и послания на Слави и кои, за да се срещнат на живо със своя идол, който по думите на един от присъстващите „е бил негов гост в дома му вече 20 години всяка вечер“.   

„Стара Загора е велик град“,

бяха първите думи на Трифонов, без да уточни защо – дали защото публиката пълни стадиона в града на негови концерти или това просто е един реверанс към гражданите преди изборите. И призова Станев и Балабанов да не правят шоу, макар, че не веднъж по време на продължилата близо 3 часа среща пускаше реплики, които разсмиваха публиката, а тя го аплодираше.

Повечето въпроси към Трифонов бяха като към човек, „който не принадлежи към омразната политическа класа“. И на когото се надяват да ни извади от

порочния кръг на избори,

в който се въртим вече две години.

Политическата система е изчерпана, каза Слави Трифонов и се опита да перифразира мисълта на Айнщайн, „че е лудост да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати“. На въпрос защо не направи кабинет, когато ИТН бяха първа политическа сила в Народното събрание, отговори, че не е искал да бъде унижен от партиите, които предварително декларираха, че няма да подкрепят правителство на малцинството:

“Тогава беша абсурд, но ако в следващия парламент бъде представен такъв кабинет няма да е абсурд“, заяви Трифонов. По думите му партиите изпитвали неприязън към него и не приемали ИТН като част от себе си. „Защо тогава да правя правителство?“, попита риторично залата той. 

Шоуменът политик не спести язвителни квалификации и реплики за лидерите от четворната коалиция, които никога повече не трябвало да се докопват до властта.

Кирил Петков веднъж се разплакал в ефир

и оттогава „досега продължавал да плаче по телевизиите“. Бившият премиер не го канел на срещи и никога не търсел мнението му, а когато разпоредил да арестуват Бойко Борисов, благоволил само да му изпрати един SMS. Слави определи някои от разговорите си с него като сюрреалистични и разказа как веднъж Петков се нарекъл по-добър от него, а към Трифонов отправил обвинение, че иска да нахрани четири дебели бебета –  Борисов и Делян Добрев, имената на другите две „бебете“ шоуменът не можа да си спомни. Тези, извадени от контекст реплики, забавляваха публиката, за която очевидно беше все едно дали те са истина, украсена полуистина или измислица, защото става дума за разговор на четири очи. А политическата некоректност очевидно не беше проблем за аудиторията.

Асен Василев шоуменът нарече „ококореният човек“,

който харчел парите от бюджета, за да повишава пенсиите и да раздава енергийни помощи на фирми, които са в добро финансово състояние, без да се интересува откъде ще дойдат средствата. Станислав Балабанов пък си спомни  разменени между него и Василев реплики по време на коалиционна среща в МС. На нея депутатът от ИТН попитал финансовия министър как дадено решение ще се отрази на обществото, а Василев му отговорил “Какво ти пука за обществото. Важно е да подхождаме маркетингово“.

Аудиторията на Слави Трифонов в залата на „Синдикалния дом“ в Стара Загора
Снимка: Венелина Попова

Какво би могло да го откаже Трифонов от политиката, попита студент от юридическия факултет на Софийския университет. А той сравни политиката с шоу и спомена за клауза от договора му с Би Ти Ви, която автоматично го прекратявала, ако в три последователни месеца рейтингът на предаването му паднел под определения от самия него. Лидерът на ИТН се разграничи от Корнелия Нинова, Кирил Петков и Асен Василев, за които „да стоят във властта бил смисъл на живота им“. Като видял тези хора в най-първичния им вид, Слави се убедил, че те повече никога не бива да се докопват до властта. По думите му основните лични причини на всеки политик били

парите, властта и славата.

А тъй като той е постигнал и трите (бел. авт.), властта за него не била самоцел, защото за разлика от тях,  можел да прави и други неща.   

На въпрос на „За истината“ как реди кандидатските листи и разбрал ли е, че това не става с кастинг, защото политиката не е нито шоу, нито кинопродукция, лидерът на ИТН, реши да отговори с въпрос „а как бихте постъпили Вие на мое място“. Но все пак уточни, че структурите на партията в страната избират кандидатите за народни представители, но винаги можело да се допусне и грешка като включването на Радостин Василев в листите на партията за предишните избори, например.

Дали парламентът ще се окаже тесен за душата на Слави

или той ще се примири да седне редом с останалите в пленарната зала, ако ИТН се окаже сред попадналите в новото НС? – на този въпрос Трифонов отговори: „Да изчакаме“.

Референдумът,

който ИТН стартира с национална подписка за свикването на Велико Народно събрание, което да се произнесе за промяна на държавното ни устройство, беше сред най-обсъжданите теми на срещата. Трифонов цитира национално представително проучване, поръчано от “Седем-осми АД“ и изготвено компанията “Ипсос-Германия“, което показва, че 46 процента от анкетираните българи искат увеличаване на правомощията на президента. Веднъж, разказа Слави, Желю Желев му гостувал и той го попитал защо в началото на прехода народът не се е произнесъл каква форма на държавно управление предпочита. „Аз също исках България да е президентска република, но надделя другата позиция“, отговорил Желев.   

От всички теми и проблеми, свързани с региона и неговото развитие единственият важен въпрос за участниците в срещата беше бъдещето на комплекса „Марица изток“. “Ако съм аз, никога няма да има закриване на Мариците“, каза Трифонов и присъстващите го аплодираха, защото очакваха да чуят точно този отговор.

Но никой не го попита как би могло да се случи това в контекста на Плана за възстановяване и поетите ангажименти от страната ни за намаляване на парниковите емисии до нула през следващите десетилетия. И какво би ни струвало, ако продължим да плащаме скъпите въглеродни квоти, вместо да инвестираме парите в чисти производства.

Външната политика се изчерпа с коментарите на Трифонов и подгласниците му за отношенията ни със Северна Македония.

„Македония е най-романтичната част от нашата история“ – цитира Слави част от речта на президент Петър Стоянов пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург през 1997г. Но спря дотам, а не коментира българо-македонските отношения в техния исторически контекст.

Слави Трифонов в Стара Загора
Снимка: Венелина Попова

Лидерът на ИТН обясняваше ентусиазирано на старозагорци как се е опитвал да окаже натиск върху посланици и други представители на ЕС да не се вдига ветото върху членството на Северна Македония в ЕС, „знаете и как гласува групата ни, но видяхме какво се случи накрая“. За страха на нашите сънародници да се самоопределят като българи свидетелствали и данните от последното преброяване, в което едва 3 хиляди души посочили, че имат българско самосъзнание, коментира Трифонов. Но отбеляза факта, че 100 хиляди души от съседната ни страна притежават български паспорти. И „с половин уста“ призна, че причините затова са облагите, които могат да ползват от българското гражданство.  

Суверенна държава ли е България или се управлява от едно посолство в София,

както публично облъчват обществото с подобни послания лидери на популистки партии? – беше вторият въпрос, зададен от „За истината“ по време на срещата в Стара Загора. „Получавал съм само уважение в разговорите си с посланиците без никакъв диктат или натиск от тяхна страна, отговори най-добрият шоумен в политиката и най-добрият политик в българския шоубизнес. И ако ме питате – не, 

България не се управлява от американското посолство“,

каза ясно Трифонов.

За лидера на ИТН заповедта на международният наказателен съд в Хага за ареста на руския президент Владимир Путин има само морален аспект. Но той е съгласен с всеки, който определя Путин като диктатор на чиято съвест тежат жертвите на войната в Украйна. И тя трябва да бъде спряна веднага.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Вяла кампания, липса на послания и отегчени избиратели

Както е видно за изборите – парламентарни и европейски се говори само в телевизионните студиа и то предимно за вторите.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Общинската избирателна комисия в Стара Загора отказа да прекрати пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.