BG | EN

Отново разорани дюни, този път на плажа в Несебър

Разкопаните дюни на плажа Несебър – юг
Снимка: „За истината“

Част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър са били унищожени. За това съобщи концесионера му Кирил Спасов. Той е подал незабавно сигнал до Министерство на туризма, екоинспекцията в Бургас и Областната дирекция на полицията. Уведомени са също Областния управител и местната администрация в Несебър.

Пясъчните дюни са били разорани с тежка техника на държавното ловно стопанство, съобщи Би Ти Ви.. По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по протежение над 300 метра. Част от пясъка, изровен от ивицата е затрупал дюните.

По-късно директорът на ловното стопанство Димитър Мандулев е обяснил, че става дума за формиране насип с цел опазване на околната среда, което билож практика от 25 г. Причината за насипа била, че по време на Коледните и Новогодишни празници през декември в района е имало много хора с атевета и мотори. Единственият начин да бъде прекъснат достъпа от пътя до дюните е била да се направи насип, е казал той.

Спореид резултати от проверка на РИОСВ – Бургас увредени дюни нямало. На място е констатирано, че е изкопан ров с дълбочина около 1 метър по протежение на черния път, водещ към плажа. С GPS устройство е установено, че изкопът преминава по границата на защитената територия – Природна забележителност „Пясъчни дюни 5 бр. – гр. Несебър“, без да навлиза в нея. Защитената територия не е засегната, но е констатирано нарушаване на ландшафта, пише още в заключението от извършената проверка. В момента на извършването й не е установено присъствие на лицата, извършили изкопа, посочват от екоинспекцията.

„Случайно минавах около 16.30 ч. край плажа и забелязах, че ивицата е разорана. Веднага се обадих на спешния телефон 112, подадох сигнал и до всички останали компетентни органи. По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели. Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни. Нямам представа кой и защо е извършил това посегателство, но съм сигурен, че скоро ще се установи“, коментира Кирил Спасов.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините