BG | EN

Отново недоволство в Смолян срещу водния цикъл за 90 млн. лв. – протестиращи блокираха възлово кръстовище

Снимка: Елена Павлова

Протестиращи срещу изпълнявания в Смолян проект за воден цикъл блокираха тази сутрин движението в областния град. Поредните недоволни жители от града затвориха кръстовището между болницата и театъра в центъра, което доведе до километрична опашка от автомобили по главния булевард.

Протестът започна в 7,20 часа. Десетки автомобили, автобуси с работници от предприятията в индустриалната зона, камиони на „ИСА 2000“, не бяха допуснати да преминат. Протестиращите вървяха непрекъснато по четирите пешеходни пътеки на кръстовището, като допускаха преминаването само на линейки. 

Снимка: Елена Павлова

Протестиращите граждани живеят на ул. „Кольо Фичето”, която е разкопана през февруари, тръбите за питейна и обратна вода са положени, но асфалтовата настилка и до днес не е възстановена.  Хората са събрали подписка, която е изпратена до кмета на община Смолян Николай Мелемов, който е дал съгласието си за мирния протест. 

„Елате да видите какво е положението. Изпотрошихме си колите, а тези, които стоят паркирани, са изпочукани от постоянно хвърчащите камъни. Не можем повече да търпим. Пълно безхаберие. Не искаме лъжи и обещания, искаме изпълнение. Ще се борим докрай”, каза Татяна Фачикова, която е бивш зам.-кмет на Смолян. „Две биалетки смених, комшията сряза две гуми.”, оплака се Георги Кехайов – бивш шеф на ДАИ в Смолян.  Възрастна жена пък се оплака, че е паднала на разкопаната улица и цял месец се възстановявала от раните си. 

Снимка: Елена Павлова

При протестиращите пристигна зам.-кметът Мариана Цекова. На въпрос на „За истината“ упражнява ли Община Смолян някакъв контрол над собствените си улици тя отговори: „Знаете много добре, че това се развива от пролетта. Знаете колко пъти поискахме графици, поискахме всичко от фирмите и съответно от „ВиК“. Към момента това, което ни дадоха, не е изпълнено. Казаха, че тази седмица ще дойдат. От дълго време ВОД-ове (заповеди за временна организация на движението – б. а.) не им разрешаваме – т. е. да разкопават други улици, докато не възстановят тези, които са разкопани. Санкции трябва да си понесат, ако не си спазват програмата, с която са участвали в обществената поръчка“. Инж. Цекова каза още, че към момента изпълнението на водния проект е само 25%, предстои да се копаят нови и нови улици.  

„Очаквам „ВиК“ да кажат какви санкции ще наложат на фирмата-изпълнител, който показа, че няма капацитет за извършване на дейности по възстановяване на асфалтовата настилка. Ще трябва да направим пълна проверка по самото изпълнение и управление на проекта, за да се разбере защо се стигна до тук”, коментира областният управител Стефан Сабрутев.

Това не е първият протест заради неположения асфалт на разкопани по видния цикъл улици. Преди седмица жители на град Смолян, затвориха в знак на протест, улицата, на която живеят. Хората настояваха за незабавно асфалтиране на ул. „Кольо Шишманов”. Въпреки обещанията, които тогава бяха дадени, улицата все още е без асфалт.

Повече от днешния протест – във видеото на „Отзвук“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините