Отлагане на масовите мероприятия в област Велико Търново препоръча кризисният щаб

Снимка: Областна администрация Велико Търново

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса в област Велико Търново препоръча на всички кметове на десетте общини в област Велико Търново да отложат провеждането на събори и масови мероприятие със събиране на много хора на едно място. Причината за взетото решение по време на днешното заседание на щаба е, че за една седмица заболеваемостта от Covid-19 в областта се увеличила четири пъти.   

Мярката е с оглед ограничаване на предаването на вируса.

През почивните дни и през следващата седмица проверките по спазване на противоепидемичните мерки ще продължат, обявиха от областната администрация след заседанието.

По време на срещата от РЗИ са информирали, че за една седмица съвместно с полицията са проверили 138 обекта на територията на областта. ОДМВР е извършила още 90 проверки на други обекти. На повече от половината са връчени предупредителни протоколи за неспазване на противоепидемичните мерки. Проверките ще продължат и през следващата седмица, като ще обхванат и обществения транспорт.

За периода 06.07.2021 г. – 19.08.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 246,4 на 100 хил. души население, което отговаря на жълта зона, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. През последното денонощие в областта са диагностицирани 77 нови случаи на COVID-19.

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 20.08.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 57 247 дози (с натрупване), от които през последното денонощие – 320. Със завършен имунизационен цикъл са общо 28 985 души.

На територията на областта са осигурени 143 болнични легла, 16 от които са интензивни. Болниците имат готовност да ги увеличат във всеки един момент, без това да доведе до закриване на действащи други отделения в лечебните заведения, е било докладвано на срещата от дерикторите на лечебните заведения в областта.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам