BG | EN

Отказът на КПКОНПИ да осветли имотната декларация на Слави Трифонов й донесе антинаграда „Катинар“

Четири награди „Златен ключ“ и две антинагради – „Катинар“ и „Вързан ключ“ връчи ПДИ в Деня на правото да знам
Снимка: ПДИ

На 28 септември т.г., когато отбелязваме Деня на правото да знам, Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация.

Церемонията се проведе онлайн, с участието на граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции.

Наградените за 2022 година са в шест категории, като четири от отличията са позитивни, т.е. връчват се за добри практики и принос към свободата на информация, две са антинагради – получават ги институции, пренебрегнали правото на информация.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

„Златен ключ” за втора поредна година получи Николай Неделчев от София.

Неделчев обжалва откази на Специализираната прокуратура да предостави информация за имената на прокурорите, наредили подслушването на Президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство, също отказ и на Софийската районна прокуратура да предостави информация относно разследването си за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР. Понастоящем Николай Неделчев има висящо дело срещу отказ на КПКОНПИ да предостави информация дали е проверявала Слави Трифонов и други лица, вследствие неподаване на имуществени декларации.

Почетна грамота в същата категория получи Катя Тосева за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за да получи информация от кмета на Община Брезово по актуални за местното население въпроси, свързани с дейността на общината. По реда на ЗДОИ гражданката получи копие от договорите за продажба на старата фурна в с. Свежен и на старото училище в с. Розовец. За да получи достъп до копие от анекс към договора за продажбата на фурната в с. Свежен, Катя Тосева води успешно дело по ЗДОИ срещу отказ на кмета да й предостави търсената информация.

„Грийнпийс- България“ бе удостоена със „Златен ключ“ за неправителствена организация,

упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“ в мисията да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Пример за това е докладът „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“, който представлява задълбочено разследване и разкриване на схеми за стотици милиони левове, дължими към държавата, и корупционни практики, които привилегироват определени компании в сферата на енергийния пазар.

Почетни грамоти бяха присъдени на Фондация „Институт за пазарна икономика“ (И.П.И) за активно използване на ЗДОИ в дейността си и създаване на бази данни, които се публикуват за ползване от всеки заинтересован и Фондация „Стража“ за предоставянето на систематизирана и разбираема информация за работата на Народното събрание и за бюджетните плащания по СЕБРА.

В категория „Най – добра журналистическа кампания или публикация, свързана с правото на достъп до информация“ 

награда „Златен ключ” бе присъдена на Лалка Златанова от „Дарик Радио“ – Пловдив за използването на ЗДОИ в търсенето на важна за местната общественост информация. В частност често търси информация за дейността на Прокуратурата по текущи разследвания и съдейства за промяна на негативна практика по ЗДОИ на Специализираната прокуратурата (СП).

Почетна грамота получи Лора Филева, в. „Дневник“ за журналистически разследвания и осветляване дейността на изпълнителната и съдебната власт.

Община Банско е институцията, която най-добре е организирала предоставянето на информация

на гражданите, заради което получи „Златен ключ“ в едноименната категория. Общината е на първо място в последната класация на Рейтинга на активната прозрачност сред местните власти и за миналата година няма нито един отказ за предоставяне на информация.

Почетната грамота бе за Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив, която е на първо място сред държавните и общински администрации в област Пловдив по рейтинг на прозрачност и на първо място измежду структурите на Министерството на околната среда и водите.

Традиционно ПДИ връчва две антинагради – за инситуции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и за най-абсурден или смешен случай на достъп до информация.

В категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

антинаграда „Катинар” получи Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Антинаградата е заради абсурдния отказ на комисията да предостави информация за проверката на имотна декларация и глобата, наложена на Слави Трифонов за това, че не е изпълнил законовото си задължение да подаде имотната си декларация.

За „Най-абсурден или смешен случай за достъп до информация“ антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на кмета на Община Брезово, 

който отказва да предостави анекса към договор за продажбата на селска фурна в село Свежен с абсурдната аргументация, че заявителят не живее в Община Брезово. При обсъждането на въпроса пред общинските съветници, кметът на Община Брезово казва, че искането по ЗДОИ много е затруднило общинската администрация и затова е предпочел общината да плати 510 лв. – сумата, която е осъдена да заплати на заявителя след спечелено дело срещу отказа на кмета.

В тази категория грамота не се присъжда, а вместо нея отличените получават „Срамота“. Тази година „Срамота“  получи

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Дирекцията единствена от 563 институции у нас изрично е отказала да предостави  информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 г. по дела срещу решения по ЗДОИ. Проучването се прави от ПДИ всяка година и има за цел да покаже какво нивото на прозрачност на българските институции.

През 2022 г. бяха номинирани 27 граждани, журналисти, организации и институции. Повече за всеки от номинираните може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2022/ .

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За 20 години, откакто има Закон за достъп до обществена информация, в РИОСВ В. Търново са получени 460 заявления

Информация търсят физически лица, фирми, общини и други институции. Исканите данни най-често са свързани с мониторинга на околната среда

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Интрига в Габрово този път може и да има. Кметът на града три поредни мандата Таня Христова отново е номинацията на ГЕРБ за кмет. Кандидатират се и трима бивши областни управители. А някои от другите кандидати са истинска изненада.

Трета лента ама друг път – година и половина се чака решение за обезопасяване на пътен участък

Проблемът със зачестилите катастрофи на пътя Габрово-Севлиево в участъка на разклона за с. Враниловци, е на масата от април 2022 г. Тогава започна поредица от срещи между ръководството на областната администрация, Община Габрово и Областно пътно управление, на които се обсъждаха варианти за подобряване на организацията на движение.

Още за новините

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.