BG | EN

Онлайн предизборна агитация сред ученици в Севлиево може да остане без последствия

Скрийншот от предизборна агитация на ученици във фейсбук
Източник: фейсбук

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево разпореди на Отдела за закрила на детето в града проверка по сигнал, в който се твърди, че кандидатът за кмет и водач на листа от общински съветници Светлана Георгиева (коалиция „Граждани за общината“) е извършила предизборна агитация в чат група, в която членуват ученици.

Случаят най-напред стана известен в социалните мрежи. В севлиевските групи бе публикуван скрийншот от виртуалния разговор. Там от името на Светла (най-вероятно съкратено от Светлана, б.р.) пише: „Ние, с г-н Хасанов (кандидат за общински съветник и преподавател на учениците, б.р.), ще се радваме, ако ни препоръчате на вашите родители и приятели и на 29 октомври биха могли да гласуват и за нас с номер 14“.

Въпреки, че е недопустимо да се прави предизборна агитация сред деца, както и в детски градини и училища, в случая може да се окаже, че няма нарушение на Изборния кодекс.

За подобно заключение Общинската избирателна комисия в Севлиево се позовава на методическите указания на ЦИК, според които „не са медийни услуги социалните мрежи (фейсбук, туитър и други подобни) и личните блогове, поради което и съдържанието в тях не се контролира по изборния кодекс“.

Това разбира се е странно, както и трудно да се обясни защо след като предизборната кампания се води предимно в социалните мрежи, какво се публикува в тях не подлежи на контрол.

„Освен това, касае се за нарушение, което е извършено спрямо специален субект –  деца по смисъла на Закона за закрила на детето, което обуславя и съответната изключителна материална компетентност на административен орган – местният отдел по закрила на детето към „Агенция за закрила на детето““, пише в решението на местната избирателна комисия.

Но освен това в случая изобщо не става въпрос за медийна услуга, а за директна агитация сред непълнолетни – ученици от класове за дуално обучение на една от професионалните гимназии в Севлиево, чиито ръководители са точно Георгиева и Хасанов.

Казусът най-вероятно ще остане без последствия, още повече, че според източници на „За истината“ въпросният разговор във фейсбук вече е изтрит. В такива случаи избирателните комисии обикновено се произнасят както при сигнал за нерегламентирано лепене на предизборни плакати – ако плакатите междувременно са премахнати, в решенията на комисиите пише: „оставя жалбата без последствие поради липса на основание“.

Сигналът, постъпил в ОИК Севлиево е препратен по компетентност към Отдел за закрила на детето към местната Дирекция „Социално подпомагане“ „за извършване в най-кратък срок на проверка и уведомяване на ОИК Севлиево за резултата от нея“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините