Отговорните за ваксинирането в Сандански ще отговарят днес за нарушения ред на ваксинация

В сигнал до медиите беше съобщено, че четирима съветници от Общински съвет – Сандански са били ваксинирани без да са сред лицата, които подлежат първи на ваксинация.

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването
Снимка: скрийншот от видео

Разпоредената от здравния министър Костадин Ангелов проверка по сигнал, че в Сандански са ваксинирани общински съветници е констатирала, че редът на ваксинации е бил нарушен. Това се разбра от пост във фейсбук страницата на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той допълва, че в COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в Сандански.

За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, в рамките на първия работен ден след получаването на сигнала (тоест днес, ред.бел.), ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции“, написа Ангелов. „Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават“, посочва още здравният министър.

В коментар по темата пред БНР, главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев заяви, че Националният оперативен щаб за коронавируса ще следи за отклонения от плана за ваксинация и нарушенията ще бъдат наказвани.

По-рано от ГЕРБ – Сандански, излязоха с декларация, че от групата общински съветници от партията е ваксиниран един, който е действащ учител на първа линия.

„Всичко е станало много бързо и по принцип колегите общински съветници не знаем за това докъде е стигнал планът за ваксинация. Те не са длъжни да се запознати дали всички на първа линия са ваксинирани или не. Това е работа на хората, които го организират. Питанията са насочени към председателя на Общинския кризисен щаб – действащия кмет, и към директора на болницата“, каза Председателят на общинската структура на ГЕРБ в Сандански и общински съветник Стоян Стоев.

До поредицата от проверки и обяснения се стигна след като в събота от партия „Републиканци за България“ съобщиха до медиите, че в град Сандански общински съветници се ваксинират, без да са сред хората, които имат право на това. В информацията се твърди, че сред тях е председателят на общинския съвет Николай Шаламанов от ВМРО.

Междувременно бе показан и клип в социалните мрежи как са сложени ваксини на общински съветници и председателя на общинския съвет в града. Пред Би Ти Ви Шаламанов каза, че не е искал да се ваксинира сред първите. По думите му са били останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия, които ако не били поставени, трябвало да се изхвърлят.

Става въпрос за около 30 дози, като са били ваксинирани около 20 общински служители. Зам-кметът на общината Павлина Караджова обяснява, че при допитване било установено, че голяма част от медицинските служители са преболедуваи коронавируса сравнително наскоро и на този етап са поискали да се въздържат от ваксиниране.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам