BG | EN

Осъдителна присъда получи управител на варненска фирма заради избягване на данъци

Снимка: пресцентър прокуратура

Варненският окръжен съд е наложил днес, при условията на съкратено съдебно производство, условно наказание от 1 година, отложено с 3-годишен изпитателен срок на управител и съдружник в дружество с ограничена отговорност заради избягване плащането на данъчни задължения. 

От прокуратурата поясняват, че съдът е уважил и гражданския иск от ТД на НАП в размер на 187 142 лева.

По данни на държавното обвинение, 41-годишният управител и съдружник в дружество с ограничена отговорност „Чернев клима“ (сега „Нико клима“ ЕООД)  Георги Ч. е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 187 142 лева. Престъплението по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2 и 7 от Наказателния кодекс било извършено от Георги Ч. като продължавано деяние чрез потвърждаване на неистина в подадени данъчни декларации за 13 отчетни периода. Така управителят на дружеството успял да приспадне неследващ се данъчен кредит, съобщават още от прокуратурата.

От там поясняват, че управителят декларирал доставки, каквито не били извършвани в дружеството. Престъпната схема с цел приспадане на неследващото се ДДС започнала през май 2009 год. и продължила да се прилага в дружеството до 2011 год. с фиктивни доставки от различни фирми.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд, се казва още в съобщението.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините