BG | EN

Осъден за измама разградски хирург е обвинен и по дело за притежание и разпространение на наркотици

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Окръжната прокуратура в Разград предаде на съд лекар, придобил и държал с цел разпространение около 11 хил. ампули морфин и 250 таблетки, съдържащи наркотични вещества. Подсъдимият 51-годишен лекар в момента е в следствения арест в Разград с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по друго наказателно дело, което прокуратурата води срещу него. Признат за виновен е и е осъден условно и за ползване на чужда дебитна карта на своя пациентка, съобщи прокуратурата.

Според държавното обвинение, през периода януари – март 2017 г. докторът без надлежно разрешително на публично място придобил и държал с цел разпространение 10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин, като стойността на високорисковите наркотични вещества според съдебно-оценителната експертиза е 13 803 лева.

Наркотичните лекарствени препарати са поставени под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта, пояснават от прокуратурата.

Разследването по случая показало, че нито един от пациентите, на които подсъдимият лекар – хирург е изписвал с жълта рецепта медикаментите, не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не са познавали д-р Бранимир М. Лекарят издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, чиито лични данни му били известни като хирург в отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. В инкриминирания период обаче той вече не е работел в лечебното заведение.

Чрез престъпната схема докторът си набавял допълнителни доходи. Успял да се снабди с жълти рецептурни бланки, в които попълвал изискващите се данни – името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на лечебното заведение и др.

Така съставил 238 жълти рецептурни бланки, с които отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта, подписвал се като получател и получавал лекарствените средства, съдържащи наркотични вещества, като заплащал лично стойността им.  Възнамерявал да продава наркотичните вещества на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства била значително по-висока от тази, която пациентите с определени злокачествени заболявания плащали в аптеката, установили още разследващите.

Схемата била разкрита след проверка на Регионалната здравна инспекция в Разград. На служителите им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарствени медикаменти с наркотични вещества, които плащал и получавал лично.

Според държавното обвинение, подсъдимият доктор Бранимир М. съзнавал, че лицата, на които изписвал лекарствените препарати, нямат нужда от тях, а и голяма част от тези пациенти живеели в чужбина.

Разградският окръжен съд ще разгледа поредното наказателно дело срещу д-р
Бранимир М. на 9 април тази година. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода  и глоба от 20 хил. до 100 хил. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините