Осурвакаха шуменци с 55 % по-висок данък сгради

Заседанието на Общински съвет – Шумен
Снимка: скрийншот от ТВ Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ и прокметското мнозинство от групите на ГЕРБ и ДПС в общинския съвет предпразнично осурвакаха шуменци с 55 % по висок данък върху недвижимите имоти.

По предложение на кмета, в последния работен ден преди Коледа местният парламент увеличи налога за граждани от 1,3 промила, какъвто е сега, на 2 промила. За бизнеса данъкът се вдига от 1,7 на 2 промила.

Заради по-високия данък гражданите и фирмите в Шуменска община ще загубят над 1,2 милиона лева следващата година. Изчисленията са на самата кметска администрация, която обяви колко повече средства очаква да получи по-високия налог.

Данъкът върху най-масовите панелни апартаменти в Шумен ще се повиши от 51 лв. сега на 78 лв. от 1 януари. Собственици на къщи, които сега плащат 150 лв., изчислиха, че следващата година трябва да се бръкнат с минимум 220 лв.

Въпреки, че идеята за повишаване на данъка предизвика огромно обществено недоволство сред шуменци, администрацията на кмета не се отказа от намерението си и внесе предложението за гласуване в сесия. Преди месец, когато обяви намерението си, кметският екип предложи 3 различни размера на увеличението – 1,5 промила, 1,8 промила или 2 промила. Днес обаче кметът Христов внесе в сесия само едно предложение – за 2 промила налог.

Решението беше прието с гласовете на 25 от общо 41 съветници. За увеличаването на данъка гласуваха целите групи на ГЕРБ и ДПС, представители на Българска социалдемокрация, ВМРО, както и някои от центристката група „За Шумен“, които сформират традиционното прокметство мнозинство. Против и въздържали се бяха представителите на Демократична България и на БСП.

„Това е гавра!“ – така красноречиво определи взетото решение не някой от опозицията, а пиарът на местната структура на ГЕРБ Камен Андонов, който единствен от групата се обяви против увеличаването на данъка. „В тази криза хората очакват от нас подкрепа и разбиране, а не да им увеличаване данъците!“, коментира остро Андонов и напомни на колегите си в залата, че на миналата сесия самите те си увеличиха заплатите. На предходната сесия основната заплата на кмета Любомир Христов беше увеличена със завидните 43 % и от 3 000 лв. скочи на 4 300 лв. При това увеличението беше със задна дата от юли. Заедно с кметската заплата се увеличиха и възнагражденията на съветниците.

„Миналата сесия си вдигнахме заплатите, а днес, в навечерието на Коледа, затормозяваме шуменци, като им вдигаме данъка! Това е абсолютно неприемливо!“, заяви Камен Андонов. По-късно той коментира, че заради тази позиция повече няма да получи място в листите на ГЕРБ, но беше категоричен, че решението на кмета и на групата не са в интерес на гражданите.

Останалите съветници от ГЕРБ бяха изненадани и ядосани от позицията на досегашния си пиар и обявиха в зала, че това негово лично мнение. Според групата на ГЕРБ, повишаването на данъка е едва ли не в интерес на гражданите, защото събраните средства щели за отидат за благоустояване на града. „Няма чак толкова да ощетим гражданите на Шумен“, тази позиция, заявена бодряшки от съветника от ГЕРБ Светлозар Начев, обобщава мнението на цялото прокметско мнозинство.

Позицията на Андонов притесни и групата на ДПС, която пък явно се разтревожи да не би мнозинството ГЕРБ – ДПС да се пропука. Самите съветници от ДПС непрекъснато изтъкват на сесии, че техните избиратели са бедни, но това не им попречи днес да вдигнат данъците на електората си.

Повишението на данъка влиза в сила от 1 януари и ще се стовари върху шуменци през пролетта, когато се очаква да падне и мораториумът върху цената на електроенергията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам