BG | EN

Стрелецът от Свети Влас Кирил Атанасов остава в ареста

Снимки: Петя Михова

Състав на Бургаския окръжен съд остави в ареста стрелеца от Свети Влас Кирил Атанасов. Заседанието се проведе днес. 54 -годишният Кирил Атанасов бе задържан, след като простреля с газов пистолет бившата си приятелка в магазин за хранителни стоки в Свети Влас, а след това се опита да се самоубие. Атанасов е обвинен в тежко умишлено престъпление. По време на заседанието защитата поиска по-лека мярка – „домашен арест“ или „парична гаранция“ с оглед на здравословното състояние на обвиняемия.

патрони стрелец Свети ВласПо време на заседанието адвокат Стоян Иванов обясни, че патроните, които е използвал той са халосни и се използват само за сплашване. Според него от разстоението, от което е стреляно не може да бъде убит човек. Той посочи пример с делото срещу Октай Енимехмедов, който се опита да стреля срещу Ахмед Доган през 2014 г. Тогава Върховният касационен съд оправда Енимехмедов в обвинението за опит за убийство, а го осъди само за закана за убийство и хулиганство.

Прокурорът по делото Андрей Червеняков, обаче цитира заключението на вещото лице, според което има възможност с тези патрони да бъде наранен или убит човек. „Въпросните боеприпаси могат да причинят смърт, ако бъде възпроизведен изстрел под 1 метър“, поясни той.

Държавното обвиние поиска да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо Кирил Атанасов. Прокурорът по делото посочи, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление. По думите му трябва да се имат предвид многото закани за убийство, които Атанасов е отправил спрямо пострадалата Лиляна Балабанова. „Онстоятелството, че Атанасов е бил осъждан, независимо по-късно от реабилитацията, обосновава становището на прокуратурата, че съществува реална опасност той да извърши и други престъпления, ако не му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Той е осъждан за държане на огнестрелно оръжие без разрешение и за палеж“, допълни Червеняков.

По време на заседанието адвокат Иванов обясни, че събраните доказателства по делото не сочат, че Атанасов е извършил престъплението. Той даде пример със свидетелските показания на пострадалата. Тя твърди, че е чула шум покрай, но не посочва, че оръжието е било насочено до главата й. Адвокатът допълни, че Атанасов има постоянен и настоящ адрес, както и трудов договор.

По време на заседанието обаче стана ясно, че той не е открит на постоянния си адрес в Равда, а в квартирата си в близост до Несебър. Затова се е наложило прокуратурата да издаде постановление Атанасов да бъде принудително доведен в съдебната зала. Въпреки че обвиняемият има наранявания след опита за самоубийство, съдебно-медицинската експертиза показва, че няма пречка той да остане в ареста.

По време на заседанието Атанасов обясни, че не си спомня случилото се.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините