BG | EN

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Община Габрово
Снимка: www.gabrovo.bg

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, стана ясно на 26 септември вечерта, след като Общинската избирателна комисия в града излезе с решения по документите, подадени за регистрация.

Кметът на града Таня Христова с три поредни мандата отново е номинацията на ГЕРБ за поста на Габрово. Кандидатират се и трима бивши областни управители. Николай Григоров от времето на правителството на Пламен Орешарски, Мариян Костадинов – областен управител по време на първото правителство на Бойко Борисов и Ралица Манолова – назначена от кабинета на Кирил Петков.

Номинацията на Таня Христова почти не е изненада, тъй като в последната година в Габрово упорито се говореше, че нейната цел вече не е кметския стол, а администрацията на Европейския съюз в Брюксел. Това разбира се не беше официална информация и до поредното й издигане за кандидат-кмет на ГЕРБ не се чу дори намек за опровержение на слуховете, което не означава, че не са били верни.

Таня Христова не само печели изборите в Габрово, но го прави от първи тур. Дали и сега ще е така, предстои да стане ясно. Шансовете за победа без балотаж не са малки, но за разлика от вота през 2019 г., когато всичко сочеше, че няма сериозен опонент на Христова,

този път в регистрираните кандидатури има интрига.

Николай Косев е кандидатът за кмет, издигнат от местна коалиция „БСП За България“. В нея влизат партия „Български глас”, коалиция от партии ”България на регионите” и партиите ”МИР”, „Български социалдемократи”, “Партия консервативна България”, ”Партия на зелените” и коалиция ”Неутрална България”.

Николай Косев няма политическа биография, което е едновременно предимство и недостатък, зависи как ще погледнат на липсата на политически опит избирателите. Както Косев, така и дясната ръка на Бойко Борисов Томислав Дончев са завършили философия, но от публичните изяви на Косев до момента става ясно, че приликите между двамата свършват дотук.

Николай Косев влезе в местните новини като председател на Инициативния комитет, който иска промяна в герба на Габрово – досегашния слоган „труд и постоянство“ да стане „любов, труд и постоянство“. Предложението бе представено като идея на група интелектуалци, водени от Косев, макар, че покрай популяризирането му стана ясно, че идеята не е ножва.

Дали подемането на инициатива за смяна на герба на Габрово е било политически ход? В свое интервю за друга медия Николай Косев отрича инициативата да има политически характер и говори по-скоро за емоционален нюанс, който би могъл да обедини габровци. Смята, че „сплотяването на общността около този символен акт, ще ни накара да разсъждаваме, да спорим, да разговаряме за толкова пропуснати важни неща в живота ни като хора и като общество“.

От екипа на Николай Косев обещават интересна и нестандартна предизборна кампания, но е рано да се каже дали това ще наклони предпочитанията на габровци към него.

Николай Григоров смени БСП с „Левицата!“,

което може би изненадва съпартийците му социалисти, а вероятно и избирателите на партията. Все пак Григоров дълги години е бил лидер на БСП в областния град, депутат и общински съветник от партията.

Със сигурност Григоров е преценил, че дължи обяснение на избирателите, защото с пост във фейсбук обяви преминаването си към „Левицата!“ така:

„Днешната БСП на Корнелия Нинова не е моята БСП. Тя няма нищо общо с партията, на която станах член преди повече от 25 години“.

В същия пост той обяснява, че не е имал избор, след като „днес решенията в БСП се вземат еднолично, неясно къде, неясно от кого, без да се зачита мнението на легитимните органи и волята на обикновените членове“, както и че не може да приеме потъпкването на ценнности, абдикирането от каузи и това, че „сред ръководството цари безпринципност и самодостатъчност“.

Между другото в Габрово има раздвоение сред електората на БСП – една част стоят твърдо зад партията, други са разочаровани. Дали вторите ще подкрепят Григоров обаче, не е ясно.

За кратко областен управител при правителството на Кирил Петков

Ралица Манолова е кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Престоят й в областната администрация едва ли е добавил нещо към обществената й популярност, тъй като Манолова се занимава с обществена дейност. Тя е един от създателите на фондация „Обществен дарителски фонд“ в Габрово. Дали това е достатъчно, за да припознаят гражданите в нея своя бъдещ кмет, ще стане ясно на 29 октомври.

Има и нещо извън политиката, което оказва влияние върху избирателите – когато две жени кандидати се стремят към едно място, значение има присъствието им в публичната среда. В този смисъл Манолова излъчва спокойствие, докато Таня Христова внушава настъпателност и твърдост. Трудно е да се предположи кое от двете харесват повече в Габрово.

Още един областен управител влиза в кметската надпревара – Мариян Костадинов.

Той бе представителят на държавата в Габрово от август 2009 до май 2013 г., а през март 2021 г. бе кандидат за депутат от „Републиканци за България“. Тогава Костадинов обяви, че като областен управител познава проблемите на региона, а най-важното за решаването им е да има алгоритъм и да се работи по правилата. Остава времето да покаже дали тази позиция е печелившата в Габрово, известен като градът на ГЕРБ, докато на тези избори Костадинов е кандидат на коалиция „Заедно за силна община“, в която едната от партия е „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

Пепа Сомлева, която за мнозина в Габрово е вечният кандидат,

се явява на изборите за кмет този път от коалиция „Граждани за общината“. Според регистрацията в Централната избирателна комисия коалицията е между „Българска работническо-селска партия“, „Българско национално обединение“ и партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“. Според публикации в интернет “Граждани за общината” е проект, създаден като продължение на “Ние, гражданите” за участие на местни активни хора в изборите за кмет и общински съветници в предходни избори. 

Точно от „Ние, гражданите“ беше кандидат за кмет на Габрово Пепа Сомлева преди четири години, но постигна трети резултат и успя да влезе само в Общинския съвет. Това не отслаби политическите й амбиции и в по-късно тя се явява на всички парламентарни избори, но като кандидат на различни формации. Тези трансформации със сигурност оставят следа, за много вероятно е избирателите да се сетят, когато гласуват.

Депутатски стол за кметски

е готов да замени народният представител на „Възраждане“ Даниел Петров, но може да не му се наложи. Не изглежда сериозно той да излезе първи резултат, още повече, че посланията, с които обяви кандидатурата си, са като дъвка, на която е свършила сладостта.

Като свой първостепенен приоритет той посочи създаване на условия за младите в Габрово, за да спре застаряването на населението и обезлюдяването на града. Между другото това е един от най-дълго спряганите приоритети на всички кандидати за местната власт не само в Габрово, но и в останалите общини на областта, която е сред първите по брой застаряващо население в страната. Никой обаче не посочва как това може да се промени.

Най-накрая идва ред на действителната изненада – ДПС издига кандидат и в Габрово.

Това е Мелекбер Шевки Велева. До момента ДПС традиционно събира в най-добрия случай не повече от 3 хил. гласа в областта. Те обаче идват от три севлиевски села с преобладаващо турско население и могат да имат значение единствено на парламентарни избори. Избирателите на ДПС в Габрово са толкова малко, че партията дори няма свой представител в Общинския съвет на града. Дали от партията нямат намерение това да се промени и на какво разчитат, издигайки кандидат за кмет в града, в който почти нямат присъствие и позиции, не е ясно. Още повече, че на местни избори не може да се преразпределят гласове – опция, която осигуряваше на ДПС по едно депутатско място, спечелено с нищожен брой гласове в серията парламентарни избори през последните години.

В обобщение – интрига в Габрово този път може и да има. Крайният резултат обаче едва ли ще разклати сериозно лодката на ГЕРБ, колкото и да се говори през годините, че тя не е стабилна. Историята от последните избори показва, че като задухат изборните ветрове, всичко утихва и ГЕРБ се носят спокойно по вълните. Да видим все пак какво ще е времето през октомври.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините