BG | EN

Осем души са задържани за злоупотреби с лекарства за онкоболни при проверки в болници в София и Благоевград

Снимка: прнтскийн НОВА ТВ

Осем души са задържани при спецакцията на прокуратурата в болници за онкологично лечение. Проверките са за злоупотреби с медикаменти. Съмненията са, че са изписвани едни лекарства на болните, а са им вливани други, съобщи НОВА ТВ, като цитира министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Едно от лечебните заведения е „Йоан Павел“ в столицата, а другото е „Свети Мина“ в Благоевград, допълва още НОВА.

В четвъртък разследващите са влезли в двете лечебни заведения по сигнал за злоупотреби с медикаменти за раковоболни пациенти.

В кулоарите на парламента днес министър Маринов е съобщил, че процесуално-следствените действия продължават. До момента задържаните са осем души, като предстои да се уточни на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения и какви. Разследването е започнало преди няколко месеца, когато сегашният министър беше главен секретар на МВР. Той обаче не е уточнил пред медиите как точно е действала предполагаемата престъпна група. Има ли трето болнично заведение, което се разследва – министърът също не отговорил, но и не отрекъл появилата се вече информация.

Болницата в Благоевград, в която тече разследване, вчера е останала заключена, но днес лечебното заведение вече работи нормално, допълва НОВА. На въпрос има ли злоупотреби с лекарства за онкоболни пациенти, управителят на болницата д-р Георги Георгиев обяснил, че не би трябвало да има, тъй като към болницата има специализиран бокс, в който магистър-фармацевтът приготвя и разрежда разтворите за индивидуалните вливания за всеки пациент. След това остатъците се съхраняват, за да се използват при подобни случаи. Всичко това се прави според всички правила на НЗОК.

Всички документи, които са ни изискани, сме ги предоставили, оказахме съдействие на проверяващите. Има изисквания и правила, по които се работи. Спокоен съм, защото контролът от страна на Здравната каса е почти ежеседмичен, така че нямам някакви притеснения по отношение на протичането на самия лечебно-диагностичен процес. И аз чакам да видя какви ще бъдат заключенията”, каза д-р Георги Георгиев.

Не е ясно от кои лечебни заведения са задържаните. Очаква се Специализираната прокуратура да даде повече информация по случая.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините