BG | EN

Осем души пострадаха при катастрофа с влак в Кресненското дефиле

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Инцидентът е станал около 19 ч. снощи. Пътнически влак, движещ се от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса, вследствие на което е дерайлирал. Пътниците са изведени от влака. Пострадалите са без опасност за живота.

Общо 42 души са пътували във влака и са били евакуирани своевременно, а в последствие превозени с автобуси, съобщи тази сутрин НОВА ТВ.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55 ч. Веднага към мястото са тръгнали ленейки, пожарни екипи и полиция. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е свикал кризисния щаб при бедствия. Пострадали са заместник-машинистът на влака, началник-влака и още шест души, които са транспортирани от 9 екипа на Спешната помощ. Шестима са настанени в УМБАЛ – Благоевград, а двама в болница „Пулс“, съобщи Дневник. Трима души продължават да бъдат в болница, а останалите петима са освободени, допълва по темата НОВА.

БНР цитира и информацията за инцидента, дадена от Пламен Пешаров, управител на БДЖ-„Пътнически превози“ и главният ревизор по безопасността на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Бисер Минчев, според които локомотивът е около 45 градуса наклонен, в доста лошо състояние, както и единият вагон. Ударът е бил доста сериозен.

Двамата са уверили, че оглед на трасето, по което минава влакът се прави ежедневно, всеки ден служители преминават всички трасета по железопътната мрежа, оглеждайки железния път и състоянието на скали, откоси земни.

Няма големи щети по жп линията. Трасето обаче няма да бъде пуснато за движение днес. Това ще се случи, след като локомотивът бъде вдигнат и бъде проверено състоянието на скалния откос. Очаква се движението да бъде възстановено в рамките на 48 часа, се разбра от думите на генералния директор на НКЖИ Красимир Папукчийски пред медиите.

Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините