“Осемте джуджета”, част 4: И един подпис на главния прокурор

Снимка: скрийншот от видео

Проследяването на историята на конфликта около асансьорните заводи “Изамет” след една среща в ресторант “Осемте джуджета” преди година продължава с четвърта, последна част на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ). Внимателният преглед на съдебната документация носи още една изненада – документ относно преписките по казуса “Изамет” с подписа на главния прокурор към този момент Сотир Цацаров.

Според съдебен протокол от заседание на специализирания наказателен съд (СпНС) още на следващия ден след срещата на бизнесмена Илия Златанов с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото на 27 юни 2019 година, главният прокурор възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов.

Защо е важен този документ?

По въпросните три преписки две години назад не е имало никакво движение по същество, а през това време Златанов е изгонен от заводите си с частен съдебен изпълнител от сина си, с когото е в дългогодишен спор. Така се стига до срещата “за помощ” с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото. Помощта идва, по думите на Златанов, като с “летящо килимче” – две седмици след срещата неговите противници в юридическия спор са обвинени в рекет и изнудване и задържани. Дни преди арестите обаче, Златанов подписва запис на заповед за близо 3 млн. лева в полза на съпругата на Петьо Петров – Любена Петрова.

Тъй като подобно намесване на главен прокурор в текущи преписки е изключително рядко, а в подобен скандален случай и изключително подозрително, от Антикорупционния фонд са изпратили на пресслужбата на прокуратурата следните въпроси:

“Според протокол на заседание на СпНС от 19/20 юли 2019г., трети състав, по НЧД 2545 по описа на СпНС за 2019 година, на 28 юни 2019 година главният прокурор възлага на НСлС разследване на материали, обединени по три преписки на СГС, касаещи престъпление по чл. 255 от НК. В тази връзка възникват следните въпроси: 

– Какво е основанието за това възлагане?

– Запознал ли се е главният прокурор с тази преписка личноАко не, по чия препоръка става това?

  • Възможно ли да получим копие от документа за възлагането?

“Не получихме отговор от прокуратурата и това засилва всички подозрения за това дали и как тя се задейства по поръчка в подобни казуси и как това се случва точно когато са замесени бивши магистрати със скандална слава”, казва Николай Стайков, автор на разследването. Важно е да се напомни и че при напускането на системата през 2015 година срещу Петров имаше предложение за дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет, което беше отхвърлено. В същото време бъдещата съпруга на Петров, Любена, организираше улични  “контрапротести” в подкрепа на същия главен прокурор Сотир Цацаров.

И един млад боксьор с бизнес за милиони

В четвърта и последна част на разследването има и много важни и непознати досега детайли около конфликта в асансьорните заводи в София и Дупница и дейността на охранителната фирма “Делта гард”. В момента всички активи и сметки на фирмите са запорирани от Любена Петрова по неизплатения запис на заповед, а във видеото може да се видят и банкови документи как еднолична фирма на Любена Петрова изплаща заплати на работниците в завода на “Изамет” в Дупница, където охранява фирма “Делта гард”.

Четвъртата част на разследването започва с кадри на боксиращ се млад мъж- 24-годишният Кристиян Христов – невписан собственик на асансьорните заводи „Измет“. По думите на Златанов, именно на него той прехвърля бизнеса си в правителствена болница през март тази година. Тогава синът му Явор е поставен на хемодиализа, а Златанов, по думите му, е заплашен да подпише документите, с които прави Христов собственик на заводите. Христов все още не вписан като собственик, тъй като Златанов напуска България и оспорва сделките с мотив, че са сключени по принуда.

Както и в предишните три части коментари от прокуратурата липсват напълно.

“В този момент на критично ниско доверие към работата на българската прокуратура, задълбоченото и обективно разследване на казуса с “Осемте джуджета” е ключово. То е и тест за професионализма, независимостта и интегритета на цялата система” казва Бойко Станкушев, директор на АКФ. Организацията декларира, че ще продължава да оказва пълно съдействие на институциите, а на прокуратурата ще бъде предоставен и пълен правен анализ на изнесените в поредицата данни, твърдения и документи.

По изнесеното в “Осемте джуджета” има предварителна проверка на Софийска градска прокуратура, която още не е приключила. Над 10 свидетели в тази история предпочетоха да не застават пред камерата, а двама се намират на място, което не желаят да разкриват.

Вижте цялото видео тук

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам