BG | EN

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част I

Любена Павлова
Снимка: Скрийншот от видео

Има ли мрежи на влияние в съдебната система? Колко струва един магистрат? Кой създава и кой решава проблемите в съдебната система?

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение “План Б” и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан “Еврото”, адвокат и бивш шеф на столичното следствие. Тя е и едно от основните лица в разследването за “Осемте джуджета”, която АКФ публикува в няколко части преди три години.

Нейната мотивация да говори, три години по-късно, е защото се чувства директно заплашена от човек с огромно влияние в съдебната система и с помощници на най-високо ниво в нея.

Най-важните акценти:

“Просто ситуацията ми се струва зловеща”. Бившата съпруга на Петьо Петров, разпознава неговия почерк в писмото с метафори, което главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил с ултиматум за неговата оставка.

“Като няма доказателства, ще си донесем”. Павлова с директни съмнения относно намерените доказателства в къщите на две лица – Тони Иванов и Делян Георгиев, обявения от прокуратурата опит за заговор за смяна на главния прокурор. Единият от тях, Тони Иванов, е неин личен приятел.

“Явно са им малки заплатите”. Откъде идва силата на бившия следовател Петьо Петров и как работи схемата на “Осемте джуджета” в съдебната система. Пари, апартаменти и коли в помощ на нуждаещи се магистрати.

Кои са основните помощници на схемата “Осемте джуджета” в прокуратурата? Павлова посочва заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и заместник-апелативния прокурор на София Емилия Русинова. Те са идвали в ресторанта по няколко пъти в седмицата и “не заради хубавата храна”

“Не винаги е ставало въпрос само за пари”. „Осемте джуджета“ като система за кариерно израстване в прокуратурата.

“Записи от лично естество, доказателства за корупция”. Има ли архив от записи и компромати в съдебната система и кой ги държи с цел влияние и зависимости?

Идвал ли е главният прокурор Иван Гешев? Отговорът на Павлова е категорично “не”.

Вижте видеото тук

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Драстично повишение на местните такси и цени на услуги предлага Община Добрич

Изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 юли.

Община Варна няма да обжалва съдебното решение за акциите от Пловдивския панаир

Според съда, през 2021 г. Общинският съвет на Варна е прехвърлил акциите при "тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)". Решението на предишното ръководство на общината освен незаконосъобразно е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото.

Още разследвания

Делото срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя стои „на трупчета“ в очакване на правна помощ от Турция 

Прокуратурата е „заковала“ близкия до Борисов бивш шеф на Горското стопанство в Шумен Бейзат Яхя по обвинение за пране на пари, по което го разследва повече от две години.

Общинският съвет в Стара Загора загърби обществения интерес в полза на частния 

Девет декара гора, намираща се в землището на старозагорското село Сулица, са обречени на изсичане след решения на ОбС и на Административния съд в Стара Загора.

Читалища харчат под 8% от държавната си субсидия за култура. За какво отиват парите?

В община Севлиево има 27 читалища. Едно от тях е в града, останалите в села на общината. За дейността им през 2024 г. ще бъдат похарчени 1.2 млн. лв. Контрол върху харченето на тези пари обаче няма. Не заради липса на желание, а защото така е заложено в българското законодателство.