BG | EN

Оряховските магистрати прекратиха проточило се 15 години дело

Снимка: zovnews.com

Наказателно производство за причиняване на средни и леки телесни повреди на повече от едно лице и противозаконно увреждане на чужда движима вещ, продължило над 15 години и прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване, сочи констатация на Инспектората към ВСС.Регионалното издание „Зов нюз“ информира, че това е станало при извършени в периода 1 януари – 31 март 2018 г. проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок. 15 години, 2 месеца и 17 дни е продължило производството за престъпления по чл. 131, ал. 1, . чл. 129, ал. 1 чл. 130, ал. 2 . чл. 20, ал. 2 и по чл. 216, . от Наказателния кодекс (НК).

Заявления са подали тримата пострадали, които са участвали в производството като частни обвинители и граждански ищци. През юни 2002 г. в оряховско село при нанесен им побой с ритници и удари с ръце от двама установени и други неизвестни на пострадалите извършители са причинени телесни повреди на тримата. Колата на единия от тях е била противозаконно повредена – с удари с дървена бухалка и метални пръти са били счупени всички стъкла и фарове, а купето е било нагънато. Причинените вреди по лекия автомобил са били в размер на 3904 лв.

Досъдебното производство е продължило 12 години и 7 месеца. Констатирани са редица пропуски, допуснати от прокурори и разследващите органи, които съществено са повлияли върху цялостната продължителност на делото.

За първи път делото е внесено с обвинителен акт в съда през юни 2009 г. – 7 години и 13 дни след образуването му. След това то два пъти е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения – през 2009 г. от първоинстанционния съд (Районен съд – Оряхово) и през 2012 г. от въззивния съд (Окръжен съд – Враца).

Констатиран е бил почти 2-годишен период на абсолютно бездействие от страна на разследващите органи – от ноември 2003 г. до октомври 2005 г., когато са разпитани само двама от пострадалите.

По делото са се сменили няколко наблюдаващи прокурори. По вина на първия в период от 5 години не са извършвани процесуално-следствени действия. След повторното връщане на делото на прокурора разследването е продължило почти 4 години и 8 месеца, като през този период производството е било спряно за 4 години поради неразкриване на извършителите.

През 2013 г. в Инспектората към ВСС е постъпила жалба от един от пострадалите, а сега – заявител, с оплаквания за продължителността на наказателното производство. Проверката на Инспектората към ВСС е приключила със становище, съдържащо следните констатации, пише още „Зов нюз“: „наблюдаващите прокурори …. не са давали нито указания по разследването, нито са провеждали действия по разследването. Наказателното производство продължава извън всякакви разумни срокове, което би могло да бъде реална предпоставка за търсене на обезщетение по глава III „а“ от Закона за съдебната власт“.

След отправените препоръки, административният ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Оряхово, е указал по спряното наказателно производство да бъдат извършвани периодично устни доклади и да се изготвят писмени справки за проведените оперативно-издирвателни мероприятия.

В съдебната фаза са установени нарушения при разглеждането на образуваното през 2009 г. дело от Районен съд – Оряхово. Производството по делото е продължило близо 2 години и 7 месеца. Проведени са 19 съдебни заседания, в 11 от тях не е даден ход и те са отлагани поради неявяване на защитниците на подсъдимите, свидетели и вещи лица. Причините за неявяването им са различни – например защитник е имал служебен ангажимент като председател на Общински съвет. Два пъти един от двамата подсъдими не се явил поради инциденти на пътя – спукана гума и претърпяно пътно-транспортно произшествие час преди съдебното заседание. Съдията-докладчик не е предприел своевременни действия за призоваването и осигуряване присъствието на лицата, което е довело до увеличаване на продължителността на производството с около година. Освен това съдията-докладчик е допуснал нарушение на чл. 249, ал. 1 и ал. 2 от НПК , като не е констатирал допуснатите съществени процесуални нарушения от прокурора, разгледал е и е решил делото. Нарушил е и чл. 305 от НПК, като е допуснал противоречие между присъдата и мотивите към нея. Пропуските на съдията са станали причина постановената присъда да бъде отменена от въззивния съд и делото да бъде върнато на Районна прокуратура – Оряхово, което е увеличило общата продължителност на производството с 2 години и 6 месеца.

В резултат на всички забавяния производството е прекратено през август 2017 г. от Районен съд – Оряхово поради изтичане на абсолютния давностен срок за наказателно преследване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините