BG | EN

„Организирано и дискретно“ – ГЕРБ тайно помага на БСП и ДПС да върнат гласуването с хартиени бюлетини

Скрийншот от страницата на Ивайло Мирчев във Фейсбук

По текста работиха Дияна Желязкова и Емилия Димитрова

Централата на ГЕРБ „организирано и дискретно“ събира 50 хил. подписа, с която да подкрепи политическияте си опоненти БСП и ДПС за връщане на гласуването с хартиени бюлетини. Организацията е създадена по разпореждане на административния секретар на ГЕРБ и областен координатор за София Цветомир Паунов, научи „За истината“.

За тази схема областните координатори на ГЕРБ са инструктирани с мейл на 3 юни. С него Цветомир Паунов нарежда до 15 юни да бъдат събрани подписи за подкрепа „съгласно приложена таблица на квотите“.  Целта е да се съберат 50 хил. подписа в подкрепа на идеята за връщането на хартиените бюлетини. „Колеги, моля да подпомогнем настоящата инициатива, като до 15 юни съберем подписи в подкрепа, съгласно приложената таблица.

Моля за ортанизираност и дискретност“,

пише в мейла. Засега не е ясно как подписите ще бъдат предадени обратно по веригата, тъй като това очевидно също трябва да стане тайно. „Допълнително ще се уточним как да получим събраните подписи“, завършва имейла на Паунов, с копие от който „За истината“ разполага.

По-късно днес депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев също публикува във фейсбук скрийшотове с „дискретната“ партийна кореспонденция на ГЕРБ и списъщите с квотите по региони.

Най-много подписи трябва да събере организацията в София град – 5 500, следва Бургас с 4 хил. подписа. На Варна и Пловдив е поставена задача да съберат по 3 хил. подписа. Организациите в Шумен и Търговище имат квота съответно от 1000 и от 900, макар че и двата областни центъра се управляват от кметове на ГЕРБ.

Изпитаната партийна практика

„Когато държиш в ръцете си общинската администрация, подписките са много лесни за събиране“, коментира по този повод активист на ГЕРБ в Шумен, който е сред учредителите на местната партийна структура още през 2009 г. Той обясни, че организираното събиране на подписи е изпитана практика на ГЕРБ още от създаването на партията.

Механизмът е отработен – централата спуска задачата на областните координатори, те привикват общинските председатели на ГЕРБ и клубните отговорници, връчват им листите с подписката и им дават срок за връщане на събраните подписи. „Такъв е бил винаги принципът при събиране на подписки, независимо дали става дума за президентски кандидатури, подкрепа за Борисов или „позиция“ по някоя гореща тема“, обясни активистът на ГЕРБ, пожелал анонимност.

Планът

обяснява солидната подкрепа, която подписката срещу задължителното машинно гласуване има до момента. Днес от Инициативния комитет за нейното организиране се похвалиха, че вече има събрани над 60 хил. гласа.  В него влизат спорни имена като издателите на „Труд“ и „ПИК“ Петьо Блъсков и Недялко Недялков, разкритите като агенти на комунистическата Държавна сигурност до 1989 г. Георги Марков (бивш коституционен съдия) и бившия главен редактор на в. „Стандарт“ Юлий Москов, бившият журналист Николай Бареков, ММА боецът и председател на федерацията по този спорт Станислав Недков – Стъки и др.

Дали всички подписи, събрани до момента, са от реални противници на машинното гласуване или са събрани под натиск, е въпрос с лесен отговор. „За истината“ разполага с информация как например става събирането на подписи в Габрово. За града, според списъка с квоти, изпратен от Цветомир Паунов, квотата е „най-малко 1000 подписа“.

Там служители на различни ведомства, контролирани от ГЕРБ са привиквани в партийния офис и на място им се обяснява какво трябва да направят. „Не може да откажеш да се подпишеш“, каза един от привиканите.  

Най-вероятно схемата на принуда се прилага и в останалите градове, където ГЕРБ контролира общинските администрации и по-ниските нива на териториалните структури на изпълнителната власт.

В друга местна структура на ГЕРБ – Шуменската, също няма никакви проблеми

да бъдат събрани 1 000 подписа, потвърди пред „За истината“ член на местния актив на партията. „Важно е да се има предвид „националните рекорди“ по лични преференции на единствения шуменски депутат от ГЕРБ Илтер Бейзатов, каза той. Миналата година и на трите парламентарни избора Бейзатов беше рекордьор в региона, организирайки цели секции в Делиормана да гласуват за него. На изборите през април той влезе дори в Топ 5 за страната, събирайки близо 7 хил. гласа за себе си в делиорманските общини, където баща му Бейзат Яхя от години е концентрирал голяма политическа и икономическа власт“.

Хартиените бюлетини ще обединят БСП с ГЕРБ и ДПС

Предложението за връщането на хартиените бюлетини дойде от БСП и е на път да обедини социалистите, които са част от управляващата коалиция, с опозиционните ГЕРБ и ДПС. През април трима депутати от БСП внесоха поправки в Изборния закон, с които се цели връщане на гласуването с хартиена бюлетина, така че всеки избирател сам да решава дали да гласува машинно или с хартия.

Сега хартиени бюлетини се използват само в малките секции с под 300 избиратели, а в големите се гласува само с машини. Машинното гласуване беше практикувано на последните два парламентарни избора през юли и през ноември 2021 г. и значително намали броя на недействителните бюлетини.

Самата

БСП подкрепи машинното гласуване при промените в Изборния кодекс миналата година,

но сега иска връщане на хартиените бюлетини с мотива, че изцяло машинното гласуване намалява избирателната активност.

И трите останали партии от управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, са категорично против връщането на хартиените бюлетини. Те подчертават ,че машинното гласуване дава добри резултати, като ограничава контролирания и купен вот.

Управляващите дори се надяват при следващи избори да въведат електронно гласуване.

ГЕРБ обаче се обявиха категорично за връщане на хартиениия вот и изразиха готовност да подкрепят предложението на левицата, макар че миналата година бяха на коренно противоположни позиции. Бойко Борисов дори се подписа в събота в подписката на „Инициативния комитет“ за връщането на хартиените бюлетини. Според ГЕРБ, до този момент са събрани 10 хил. подписа, но целта е те да станат 50 хил. до 15 юни.

Освен на ГЕРБ, социалистите могат да разчитат и на подкрепата на ДПС

за връщането на хартиените бюлетини. Заедно трите партии имат 119 депутати. От БСП обявиха, че се надяват предложението им да влезе още тази седмица в парламентарната правна комисия

С обединените усилия на ГЕРБ, БСП, ДПС и вероятно на „Възраждане“ събирането на подписи за отмяна на машинното гласуване изглежда очевидно постижимо. Законовата процедура след това предвижда подписите да бъдат внесени в Народното събрание, а ако депутатите от управляващото мнозинство не се съобразят с тях, да бъде инициаран национален референдум за начина на гласуване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още разследвания

„Не ме замесвайте в това“ – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент (видео)

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал за това, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с един от пациентите, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. 

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

Гражданите на Силистра ще платят за нов пристан по цени като в Дубай и Хонг Конг

Общинската администрация в Силистра е сключила договор за изграждане на брегова рампа по проект, финансиран от Европейския съюз. Поръчката с предмет „Брегоукрепване, рампа и обслужваща сграда” е на стойност 1.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени по програма Програма „Интеррег V А” Румъния – България 2014-2020. Оказва се обаче, че за изпълнител на поръчката по смущаващи критерии е избрана компанията, предложила най-високата възможна цена.