Организирана престъпна група е действала в горско стопанство във Велинград обяви прокуратурата

Илюстративна снимка: Емилия Димитрова – Данкова

В Държавно горско стопанство „Алабак“ във Велинград е действала организирана престъпна група, в която са участвали  директорът, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транпортиране на дървен материал. Това се разбира от съобщение на прокуратурата, според което ръководител на групата е бил старшият лесничей на стопанството, който бил и най-дългогодишният служител в горското.

Според държавното обвинение, групата е действала поне от началото на 2019 г. и е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Прокуратурата установила незаконна сеч на дървесина в трудно достъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от описания в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

Значителни финансови облаги групата придобила, като се възползвала от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лв. за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лв. за куб.м за широколистна. Били изготвяни списъци на желаещите, в които участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лв. за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лв. за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на Държавното горско стопанство, поясняват от прокуратурата.

На директора е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.

Според държавното обвинение, през лятото на 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите.

На трима от обвинените, в т.ч. на директора на Държано горско стопанство „Алабак“ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 хил. лева. Гаранция в размер на 10 хил. лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата.

Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица, допълват от прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам