BG | EN

Оранжерията в сараите на Доган оцеля с решение на Върховния административен съд

оранжерията на Доган в Росенец
Оранжерията на Ахмед Доган, която е част от т.нар. сараи в парка Росенец
Снимка: Петя Михова

Оранжерията, която се намира край т. нар. „летни сараи“ на Ахмед Доган в парк „Росенец“ край Бургас няма да бъде съборена. Това реши окончателно Върховният административен съд.

Делото е образувано по жалбата на „Хермес Солар“ ООД против заповедта на Община Бургас за премахването на оранжерията, тъй като няма документи за изграждането ѝ.

Миналата година делото беше върнато за разглеждане от нов състав на Бургаския административен съд, който излезе с решение през март тази година.

Първият състав на Бургаския съд реши, че постройката е построена незаконно. Тогава вещото лице установи, че тя е над 900 кв. м., въпреки че в заповедта е описана като 500.

За решението на Административния съд в Бургас – тук

При преразглеждането на делото, новият състав на Бургаския административен съд е назначил нова съдебно-техническа експертиза. Тя е установила, че оранжерията се състои от три свързани части с площ съответно – 400 кв. м., 208 кв. м. и 304 кв.м. В мотивите си съдът посочва, че предният състав на съда не е уточнил дали целият обект трябва да бъде премахнат или отделен елемент от него.

Плажът до „сараите“, който се водеше земеделска земя е нанесен като крайбрежна плажна ивица – тук

„Доколкото в заповедта е наредено премахване на „оранжерия“ с площ неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице и предвид липсата на конкретизация в акта, то издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност“, се допълва в решението.

В мотивите се посочва и че са неоснователни възраженията, че липсват строителни книжа за оранжерията. Поради тези причини, върховните магистрати потвърждават решението на втория състав на бургаския административен съд и приемат заповедта на Община Бургас за премахване на оранжерията за незаконосъобразна.

Решението е окончателно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините