BG | EN

Определен е концесионер за един от последните диви плажове на южното Черноморие

Снимки: Скрийншот bTV

Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова е отдаден под наем един от последните диви плажове по южното Черноморие – „Липите“. Плажът е част от Природен парк „Странджа” и защитена местност „Силистар”.

Мястото попада и в две защитени зони, съобщава bTV и допълва, че независимо от това за плажът е проведен конкурс, който не е съгласуван с екоминистерството и дирекцията на парка.

Заповедта на министъра за отдаването на плаж „Липите“, находящ се в община Царево, е от 15 март т.г., се вижда в страницата на Министерство на туризма. Според нея, общата площ на плажа е близо 23 хил. кв. м., а активната плажна площ е малко над 16 хил. кв.м.,като от нея са изключени намиращите се там дюни и площта, заета от каменист плаж. В търга е участвала само една фирма – „Тръсткорпорейшънс“ ООД с управител Ангел Величков, която го е и спечелила срещу 3600 лв. наем на сезон, при предложена цена за чадър от 8 лв. и също толкова за шезлонг.

От години областната управа в Бургас и Министерството на туризма се опитват да намерят стопанин на малкото плажче. Досега то винаги е оставало в графата „безстопанствени плажове”, пише още bTV.
Според екоинспектори, ако плажът има спасител ще се предотвартят инцидентите с фатален край, на които местните са свидетели всяка година, тъй като никой не стопанисва плажа и съответно не се грижи за безопасността на туристите.

За туристи плаж „Липите” е достъпен само пеш, като и двата пътя до него минават през гората. По единия се върви около 2 километра, по другия малко по-малко. В цялата местност действа специален режим, съобщава репортерът на телевизията в Бургас.

„От 1992 г., когато е обявена тази защитена територия – ЗМ „Силистар”, е забранен достъпът на МПС-та, които не извършват горскостопанска или селскостопанска дейност. Същата забрана е включена и в Плана за управление на защитената местност”, посочва пред телевизията Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”.

Въпреки трудния достъп, плажът е предпочитан от любители на природосъобразния туризъм. Според Николай Вълчанов, директор на РГС – Царево, преминаващите трябва да бъдат санкционирани за преминаването през горските пътища, през които се стига до плажа.

„Тези вековни габъри са част от едно природно местообитание, което е защитавано в мрежата „НАТУРА 2000”. Те са обрасли с лиани и са една от добрите визитки на ЗМ „Силистар”, която се считаше, че е една от най-богатите, като растителни видове в България, посочва още Иван Камбуров, цитиран в материала на bTV.

В допълнение, от материала се разбира и, че 4500 хектара горска територия – от Бутамята до кльона на Резово са предоставени за стопанисване за 15 години, като концесионерите на ловния участък, през който се минава за плажа, не знаят, че е отдаден под наем.  „Ако дадем достъп през гората, това значи, че трябва да преправяме пътища, хора постоянно да има вътре, което при всички случаи нарушава концесионния договор. Това са пари, които ние вкарваме и то не малко – някъде около 100 хил. лв годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, автомобили, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на провал и ние най-вероятно ще искаме обезщетение от държавата”, заявява пред bTV Румен Караманов, концесионер на ловен участък „Чилията”. 

„Плаж „Липите” попада в ПП „Странджа” и ЗМ „Силистар”. Това са две защитени територии по Закона за защитените територии, както и в две НАТУРА зони – защитена зона „Странджа за опазване на дивите птици” и защитена зона „Странджа за опазване на защитените местообитания”. Плажът е отдалечен от населено място, намира се сред горска територия, няма никаква комуникация. Няма забрана за стопанисване на плажа и отдаване, но инфраструктурата до него е недопустима на този етап! заявява в отговор на въпросите на репортерите Детелина Иванова от Регионалната инспекция по околна среда в Бургас.

Очаква се становище на Министерството на околната среда и водите дали отдаването на плажа под наем ще увреди защитената местност. 

От Министерството на туризма са уточнили, че договорът за наем за плаж „Липите” все още не е сключен и дали ивицата ще бъде отдадена за стопанисване – ще бъде решено след детайлна експертна оценка.

Любители на плаж „Липите“ подготвят протест, ако ивицата бъде дадена за стопанисване, става ясно от коментари в социалните мрежи. 


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините