BG | EN

Екип на сайта „Благоевград нюз“ е бил „респектиран“ от полицията след отразяване на протест

 

Екип на регионалното издание „Благоевград нюз“ , e бил спрян от полицейски патрул и приведен за щателна проверка в местно Районно полицейско управление, след като е снимал протестиращи край града. За това съобщава самото издание, цитирайки главния си редактор Мариета Димитрова, която е била подложена на т.нар. „респектираща“ процедура заедно със съпруга си – оператор в медията.

Двамата са заснели случилото се, а във видеото, публикувано в Youtube се вижда как на връщане от снимки автомобилът на Мариета и Асен Димитрови е пресрещнат от полицейска патрулна кола, която препречва платното, в което се движат. След като е извършена проверка на документите им, двамата са отведени в едно от Районните полицейски управления в Благоевград, където на водача е направен тест за употреба на алкохол и наркотици. Там двамата са били разпитвани за целта на пътуването им и за служебните задължения, които са изпълнявали.

Камерата на Марета Димитрова остава включена през цялото време на проверката, до влизането в полицейския участък. Заснет е и разговорът й с полицейския служител от патрулната кола, от който става ясно, че спирането и извършването на проверката не са случайни и са извършени целево, по нареждане на дежурния в управлението.

„Преди седмица, написахме, че полицейската държава е държава, в която правителството с всички възможни способи и средства се стреми да поддържа строг контрол върху своите граждани, главно чрез елиминиране на човешките им права и често с помощта на полицията, каза по повод на случилото се Мариета Димитрова. И ние живеем в такава държава. Днес повече от всякога вярваме, че е така, вярваме, че това, което сме написали до момента е вярно“.

Като главен редактор на „Благоевград нюз“ Димитрова е отправила до Областната дирекция на МВР в града въпроси, от чиито отговори трябва да стане ясно защо и по чие разпореждане тя и съпругът и са били спрени по време на изпълнение на служебни задължения като журналисти? „Защо бяхме подложени на унизителни проверки, като престъпници?, пита още главният редактор на „Благоевград нюз“?“ Проблемът не е, че сме журналисти, проблемът е, че така се действа спрямо граждани на иначе демократична България“, казва още тя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините