Опитва ли се прокуратурата да смачка разследване за търговия с гласове и изборни измами?

Илюстративна снимка: Венелина Попова

Три месеца не стигнаха на прокуратурата, за да разследва схема за купуване на гласове в полза на ДПС на изборите за Народно събрание, проведени на 04 април тази година и да повдигне обвинения на лицата, поръчвали и осъществявали схемата.

Припомняме, че първото досъдебно производство е образувано в РУ на МВР в Твърдица по чл. 167 от НК на 31.03 2021 г.  По него са разпитани свидетели и е натрупан доказателствен материал, но наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Сливен решава да изпрати преписката по компетентност в Казанлъшкото Териториалното отделение на Районната прокуратура в Стара Загора. След спор между двете прокуратури коя да работи по въпросното досъдебно производство, ВКП постановява то да бъде разделено на две, обратно на по-честата практика досъдебни производства да се обединяват. 

Как работи схемата, изпробвана още на евроизборите, а след това и на местните избори през 2019 година?

Роми-жители на община Твърдица, Сливенска област са регистрирани по настоящ адрес в Гурково и селата Паничерево и Конаре, голяма част без тяхно знание и съгласие и без някога да са живели на посочените адреси. Разследването е установило още, че те не са попълвали и подавали адресни карти, каквото е изискването на чл. 92 и чл. 99 ал.1 и ал. 2 в Закона за гражданска регистрация. Всички адресни карти, подадени в служба ГРАО на община Гурково, са попълнени с един и същ почерк, съобщи за медията ни служител от МВР, пожелал анонимност.

А след три месеца и множество сигнали, младши прокурорът от Казанлък Стойчо Стойчев дава указания на кмета на Гурково Мариян Цонев да разпореди проверка на регистрациите по настоящ адрес в общината. Прилага и списък на собствениците на имоти и адресите им, както и на лицата, регистрирани на тях по настоящ адрес. Проверката е на основание чл. 996 от ЗГР и е извършена от комисия, назначена с кметска заповед. Комисията работи и през нощта в неделя срещу понеделник – 05 юни и предава протокол с резултатите от дейността си. В резултат на това

Мариян Цонев е принуден да издаде заповед за дерегистрация на 288 незаконно записани на тези адреси лица.

Част от протокола, изготвен от комисията, назначена от кмета на Гурково
Илюстрация: „За истината“

Запознати със сюжета твърдят, че след огласяване на журналистически разследвания по него,  някои собственици на имоти сами са подали декларации за дегеристрация на лица от други общини, записани на техните административни адреси. А други още в самия изборен ден са били предупредени да не гласуват.

Към двете досъдебни производства по чл. 167 от НК в Сливенската и Казанлъшката прокуратура са присъединени материали от разследване на ДАНС – Сливен и резултати от разпити на явни и тайни свидетели, извършени от Районната прокуратура в Стара Загора пред съдия. Цялата преписка по случая е изпратена до ВКП, която я разпределя на Софийска градска прокуратура за доразследване. Според добре информирани източници от правоохранителните органи

събраните материали и доказателства уличават водач на партийна листа за изборите на 11 юли(и зам. председател на ДПС) като участник в ОПГ за купуване на гласове и изборни измами

Участници в престъпната група са и кметът на Гурково Мариян Цонев и неговия син Георги Цонев, както и ромски тартори като Любен Михов Чакъров и Анастас Черкезов.  Във видеорепортажи жители на ромската махала „Лозенец-Север“ в малкия подбалкански град заявяват, че лично кметът им е плащал по 50 лв., за да гласуват за ДПС, партията, която го издигна като свой кандидат на местните избори през 2019 г.

Кметът на Гурково отказа съдействие на журналист при разследване на купен вот

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди пред „За истината“, че знае за изборната търговия и измами в община Гурково от граждани и му предстои да се запознае със случая служебно.  

Големият въпрос е защо въпросните досъдебни производства не приключиха за тези три месеца при пълната яснота на обстоятелствата, фактите и участниците в организираната престъпна група, както и на техните поръчители. Те няма да приключат и в оставащите три дни до изборите на 11 юли. А може би точно това е целта в държавата на Гешев, беззаконието и увеличаващия се дял на маргинални избиратели, които утре депутати и кметове – феодали ще водят към урните като стадо. И ту ще му подхвърлят кокал, ту ще го побутват с тоягата. А полицаи и прокурори ще ги пазят като кучета от възмездието на закона. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам