BG | EN

Операторът на сметището в Русе е глобен 1500 лв. за замърсяването на въздуха в града

Сметището на Русе след пламването на пожара в събота.
Снимка: скрийншот БНТ

Глоба от 1500 лева е наложена на оператора на русенското сметище за това, че е допуснал да възникне пожарът на 3 ноември и по този начин е бил замърсен въздухът на Русе, съобщи БНР. Пожарарът стана повод за протестите на русенци за чист въздух миналата събота.

На операторът на регионалното депо – фирма „Берос ООД“ е била наложена глоба от 1500 лева от страна на общината, а отделно ще търпи административна санкция от Регионалната инспекция по опазване на околната среда, чийто размер ще бъде определен по-късно, се разбира от публикацията.

Контролните органи са извършили поредица проверки след възникналия около 13.00 часа на 3 ноември т.г. пожар на сметището. Установено е било, че палежът не е умишлен.

„По наше мнение причината за възникналия пожар е самозапалване на сметищния газ. Това не е само констатация на оператора, а и на компетентните органи, а именно Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, казва кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от БНР.

Като причина за разрастването на огъня обаче кметът е определил „лошата работа на пожарникарите“. „Има държавни институции, чието задължение е да реагират в такива ситуации. Лично за мен те реагираха супер непрофесионално. Визирам пожарната“, казва пред националното радио Пламен Стоилов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините