BG | EN

Операторът на пречиствателната станция в Разград е глобен 2 хил. лв. заради техническа неизправност

Ремонт на пречиствателната станция в Разград
Снимка: РИОСВ – Русе

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе е издал наказателно постановление в размер на 2000 лв. на оператора на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград – „Водоснабдяване Дунав“  ЕООД, за установена техническа и експлоатационна неизправност.

Това съобщиха от русенската екоинспекция в отчета си за месец октомври.

Най-вероятно, обаче, става въпрос за нарушение, констатирано още през м. септември. Тогава експерти на регионалната екоинспекция установиха техническа неизправност на вторичния утаител на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) в Разград. Извънредната проверка е извършена на 17 септември съвместно с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), под координацията на зам.-министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров, съобщиха тогава от екоинспекцията. 

Съоръжението вторичен радиален утаител представлява последна стъпка на пречистване на отпадъчните води, което е довело до изпускане на излишната активна утайка в реката. Технологията на пречистване изисква своевременното ѝ отстраняване от съоръжението с цел недопускане на непречистени отпадъчни води във водоприемника. На мястото на заустването на ГПСОВ – Разград е констатирано увличане на утайка, мътнокафява, с характерен мирис. Взетите водни проби от изхода на станцията показаха отклонения от нормите на всички изследвани показатели, за което от РИОСВ – Русе поеха ангажимент на дружеството да бъде наложена санкция.  

Дадени бяха предписания за отстраняване на неизправността, довела до изпускане на непречистени отпадъчни води във водоприемника – река Бели Лом.

В средата на октомври от русенската екоинспекция съобщиха, че „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД, оператор на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград, извършва извънреден ремонт на съоръженията, а само преди 10-тина дни информираха, че ремонът е приключил.

Екоекспертите са установили на място, че е подменено греблото на вторичния утаител и е укрепена нарушена стена на открит канал, отвеждащ отпадъчните води към изхода на пречиствателната станция. С приключване на ремонта напълно е възстановен технологичният процес на пречистване на отпадъчните води. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините