Опасни пешеходни пътеки в Ловеч стават обект на проверка от прокуратурата

Илюстративна снимка от Mike Ljung от Pixabay

Проверки за осветеността и наличието на маркировка на пешеходните пътеки в цялата ловешка област, разпореди Окръжна прокуратура – Ловеч по линия на надзора за законност.

Проверките са възложени на директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч и на кметовете на общини на територията на Ловешка област. Повод за тях са констатациите, че в Ловеч само на някои кръстовища има допълнителни осветителни тела, които създават по-добра видимост на пешеходните пътеки, докато повечето от тях остават опасни за пешеходците в тъмната част на денонощието. 

Според указаното от прокуратурата ще се проверява дали пешеходните пътеки са осветени, обозначени ли са, видими ли са белите ивици върху пътното платно, има ли хоризонтална и вертикална маркировка на уличните кръстовища в градовете и селата на областта.

Това е втора проверка за безопасността на пешеходните пътеки, възложена от Окръжна прокуратура – Ловеч. Първата беше проведена през април 2021 г. и тя констатира редица нередности. В резултат на изготвен доклад, от държавното обвинение изпратиха предложение до кмета на община Ловеч за отстраняване на нередностите.

С разпоредената сега проверка, която трябва да приключи отново с доклад, отново е указано при установяване на закононарушения при маркировката, отклонения от стандарта и заложения минимум за осветеност на пешеходните пътеки, да се предприемат съответните действия за отстраняването им, с цел предотвратяване на пътни инциденти и опазване живота на гражданите.

Докладът за състоянието на пешеходните пътеки в Ловеч трябва да е готов до 23 декември т.г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам