Онкоболницата в Шумен не е получила нито лев за медиците на първа линия срещу COVID 19

Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен
Снимка: Диана Желязкова

Втори месец медиците от ковид отделението в Комплексния онкологичен център в Шумен не получават обещаните бонуси за работа на първа линия.  Четирима лекари, 12 сестри и 8 санитари се грижат за пациентите с коронавирус още от края на октомври, но до този никой от тях не е получил нито лев от обещаните от правителството по 1 000 лв. на човек.    

Онкоболницата осигурява от собствения си бюджет допълнително заплащане за работещите в ковид отделението, защото до днес, 10 декември, в лечебното заведение не са постъпили обещаните от министерството бонуси за медиците от първа линия, заяви управителят на КОЦ – Шумен д-р Свилен Арнаудов. Той каза, че в Онкоболницата не са достатъчни и доставките от медикамента „Ремдесивир“, който се използва за лечение на COVID 19.

Общо 50 пациенти са преминали през ковид сектора на КОЦ – Шумен от разкриването му на 28 октомври до днес.  Други 17 души в момента се лекуват в Отделението по палиативни грижи, което преди 45 дни беше спешно преобразувано в сектор на лечение за болни с коронавирус в изпълнение на заповед на директора на РЗИ-Шумен.

„При изписване на пациент с Ковид леглото се заема до часове, а координирането се прави в Спешното приемно отделение на МБАЛ-Шумен“, обясни началникът на Ковид-сектора в Онкооболницата д-р Николай Бъчваров. В сектора се лекуват среднотежки случаи, а престоят на пациентите продължава от 12 до 20 дни.  При някои пациенти се налага до 2-3 месеца долекуване в домашни условия, като те продължават да се наблюдават чрез контролни прегледи, каза д-р Бъчваров. 

Той е командирован в совид сектора от Отделението по гастроентерология и като единствен специалист по вътрешни болести поема основните грижи за пациентите с коронавирус, защото има опит с белодробни заболявания.  Хирург, гинеколог и специализант от Отделението по химиотерапия поемат следобедните, нощните и съботно-неделните дежурства. Други трима лекари – специалисти от Онкоболницата са се ангажирали да помогнат в Ковид сектора по коледните и новогодишните празници, като ще съвместяват дежурствата там със собствения си график в лечебното заведение. 

В ковид сектора работят още 12 медицински сестри и 8 санитари. „Спазваме стриктно мерките за дезинфекция и използваме  защитни облекла, и до момента нямаме заразени медици от Ковид сектора“, каза д-р Бъчваров.

Обърнахме се към пресцентъра на МЗ с въпросите защо се бавят плащанията за медиците от първа линия и защо не са достатъчни доставките на медикамента „Ремдисивир“. От здравното министерство заявиха, че ще предоставят въпросите на специализираната администрация и ще дадат отговор, без да уточняват кога ще стане това. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам