Омбудсманът сезира прокуратурата за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция (обновена)

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, община Сухиндол. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година е констатирала изключително лоши условия за хората, настанени в социалната институция, а за една година в дома е имало 24 смъртни случая.

Според съобщение на пресцентъра на Омбудсмана, това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им.

Към момента в дома са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени, посочват от институцията на Омбудсмана. Националният превантивен механизъм – НПМ (дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за нелегални мигранти и бежанци) е установила случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра. В резултат на проверката и проведените разговори с хора, настанени в институцията, е било установено наличие на системно неглижиране на техните потребности.

„Независимо, че през 2013 г. екип на НПМ е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни“, пише в сигнала си до главния прокурор омбудсманът.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност. Друга констатация на проверяващия екип е свързана с недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички хора, настанени в него. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора на дома той посочва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Екипът на омбудсмана определя описаните обстоятелства като унизително отнасяне спрямо настанените, което е недопустимо при предоставяне на социална услуга за пълнолетни лица с деменция. Екипът смята, че има предпоставки за увреждане на физическото и психично здраве на настанените лица поради обстоятелството, че няма възможност за постоянно наблюдение в стаите, тъй като мониторът е в кабинета на управителя. Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала, се посочва още в съобщението.

В отговор на това съобщение, по-късно днес кметът на община Сухиндол Пламен Чернев е заявил пред БНР, че за болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. По думите му необходимите средства са вразмер на близо 1 млн. лв. За смъртните случаи той е заявил, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че ще говори с омбудсмана за съответни съвместни действия, така че да се провери каква е причината за многото смъртни случаи в дома в село Горско Косово.

По информация на bTV Окръжната прокуратура във Велико Търново е започнала проверка в дома. От там не приемат обвиненията, допълва още по темата bTV. Според ръководството на дома, там има медицинска сестра, която е на смяна 24 часа. По отношение на жената, цитирана в съобщението на омбудсмана, става дума за непоставен декубитален дюшек, защото се е очаквала старшата сестра да дойде на работа, обясняват от социалното заведение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам