BG | EN

Омбудсманът сезира Конституционния съд за забраната за свободно къмпингуване

Мая Манолова - омбудсман 
Снимка: принтскийн bTV
Мая Манолова – омбудсман
Снимка: принтскийн bTV

Омбудсманът Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщи пресцентърът на институцията.

Днес Законът за устройство на Черноморското крайбрежие бе обнародван в Държавен вестник, след като първо бе атакуван с вето на президента, а после прегласуван от Народното събрание, което отхвърли ветото. С промените в закона се определя глоба от 500 до 1000 лв. при поставяне на плажни принадлежности върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 са предвидени за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена санкция до 5 хил. лв.). Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняеми плажове без право на това ще се наказвас от 5 хил. лв. до 10 хил. лв. или с имуществена санкция от 10 хил. до 50 хил. лв.

Мая Манолова беше сезирана от представителите на Българското кемпер общество и Обединена група „Бетономорие“ заради строгите забрани, ограничаващи правото на българските граждани на свободно придвижване и бетонирането на последните метри от българското крайбрежие, които унищожават природата и рестриктивните регулации на дивото къмпингуване. Освен това, според новите промени, разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите, припомнят от пресслужбата на омбудсмана.

Според Мая Манолова промените в закона са в противоречие с нормите на конституцията за принципите на демократичната и правова държава, задълженията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда.

И Манолова, както по-рано и президента Радев, обръща внимение на това, че изпреварващо се налагат административни наказания още преди да са определени местата за къмпингуване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините