„Открий колелото!“ – историята на Тео Бялков

Всеки, който купи календар на „Открий колелото“ за 2022 година може да помогне за реализирането на идеята

Теодоси Бялков всяка сутрин слиза с колелото си до морето, за да предава на живо изгрева на слънцето.
Снимка: „За истината“

Теодоси Бялков или Тео, както го наричат приятелите му е на 53 г. Не бихте му ги дали, дори да е без колело, вероятно заради заразителния ентусиазъм и енергия, които вървят с всяко негово действие, дума, движение.

„Хората, които се придвижват с велосипеди у нас все още са малко, но това ще се промени“, твърди Тео Бялков. Той кара активно колело от десетина години, а през последните 3-4 посреща с колелото всяка сутрин изгрева край морето във Варна и публикува кадрите в няколко социални мрежи. Така раждането на новия ден наблюдават хиляди негови последователи в мрежите.

Теодоси е автор на набиращата популярност инициатива „Открий колелото!“.

“Открий колелото” е мечта.

Мечта за градове с повече колелета и по-малко коли, с по-чист въздух, по-малко шум и по-усмихнати, по-здрави хора, разказва той.

Идеята му е да създаде платформа от типа на Airbnb , но за велосипеди.

А във финансирането й може да участва всеки, който мисли в същата посока.

На първи ноември в платформата https://findthebike.eu/ бяха публикувани резултатите от конкурсите за детска рисунка, картина или снимка с колело, които стават част от еко вело календари за 2022 година. С продажбата на тези календари ще се финансира проектът „Открий колелото!“

Снимка: Фейсбук страница „Открий колелото“

Идеята се ражда само преди няколко месеца

при вида на три неизползвани колелета в дома на Теодоси. Вместо да стоят там биха могли да се карат от хора, които имат нужда от колело, но по някаква причина не разполагат с такова, казва Тео Бялков. Той е убеден, че в много мазета и тавани стоят неизползвани колелета, които може да послужат за придвижване из града на хора, които не са си купили велосипед. Идеята си той първоначално описва, за да участва в конкурс за екоинициатива, обявен от банка. Не го спечелва за малко, но не се отказва, а напротив – развива я и започва да търси други възможности за финансиране. Мотивира го това, че при гласуването в конкурса само за седмица от дъното на класацията идеята му се вдига до първо място при това с двойно повече гласове от следващия проект. В допълнение, по време на пътуването си до София за конкурса Теодоси преживява кошмара да пътуваш с колело във влак. Товарни вагони вече няма и се налага колелото да стои при пътуващите, което създава неудобство за всички. Ако идеята му се реализира, той няма да има нужда да пътува с колелото си, а стигайки в София ще наеме от някого друго колело, което да ползва при престоя си там.

Авторски календари финансират инициативата за повече колелета в градовете

След като първата възможност за финансиране отпада, Теодоси измисля нова: да обедини усилията на всички любители на велосипеди в една творческа инициатива. Така се ражда конкурсът за авторска снимка, картина или детска рисунка. Условието е в изображенията да присъства колело, а победителите, чиито творби ще бъдат поместени в календар за 2022 година, се определят изцяло от публиката.

В конкурса участват общо 490 снимки, 97 детски рисунки и 40 картини на автори над 14 годишна възраст. Коя творба да влезе в календара решава изцяло публиката, за която пък също са осигурени награди.

Помагат ми много приятели – доброволци, които се запалиха по идеята, разказва Теодоси Бялков. Той умело използва и уменията си, придобити през годините работа в областта на маркетинга, както и връзките в ИТ средите. Така успява едва за десетина дни да пусне онлайн магазина, в който вече се продават календарите. Плащането е само с карта, а възможностите за доставка – разнообразни- на място в офиса или с куриер до избран офис или адрес. Цените също са най-различни. Започват от 3,5 лв. на календар, като варират и в зависимост от бройката, която клиентът закупува. Интересното в тази инициатива е, че авторите на снимките, картините и рисунките също получават пари при закупуването на календар, в който е поместена тяхна творба.

Идеята е проектът първо да започне от Варна, а после да се разрасне не само в други градове, но и в балканските държави. Подобна платформа работи в САЩ, е показало проучването на Теодоси, но неговата е малко по-обхватна. Предложението му е платформата да обхване не само домакинства, но и бизнеси, т.е. да можеш да вземеш колелото от ресторант, магазин или друго място в града.


В момента много велостоянки стоят празни. Идеята на „Открий колелото“ е да раздвижи колелетата, които стоят по мазета и тавани и да напълни велостоянките в градовете
Снимка: „За истината“

Дългосрочната ни цел е повече хора да се предвижват в градовете с велосипеди. Човек е така устроен, че ако вижда наоколо по-често колелета ще се замисли дали и той да не се включи, смята Тео.

Според статистиката, в Нидерландия 50% от пътуванията се осъществяват с велосипеди. За сравнение, в София този процент е едва 2. В тези цифри Теодоси вижда, обаче, не проблем, а възможност. Те показват колко голям е шансът ни да растем, казва той. Според него моментът е много подходящ за стартиране на инициативата и то не защото цените на горивата се вдигат постоянно, а защото много хора в България вече са започнали  да се замислят за екологията, за влиянието си върху околната среда и за това какво оставят след себе си.

Два дни след старта на продажбите, велокалендарите се радват на значителен интерес.

Ако се съберат необходимите средства, „Открий колелото“ може да стартира още през следващата година, а за разрастването на проекта Теодоси ще продължи да търси съмишленици – хора, за които какво ще оставим след себе си е важно и които знаят, че всеки има своя дори и малък принос в опазването на природата и грижата за нашето здраве.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам