BG | EN

Окръжният съд в Габрово върна дело на Прокуратурата заради сгрешена дата

снимка: gabrovonews.bg

В разпоредително заседание, проведено на 28 февруари 2018, състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Костова, прекрати производството по наказателно дело от общ характер и върна делото на прокуратура за отстраняване на допуснато съществено отстранимо нарушение на процесуалните правила.

Делото е образувано по обвинителен акт на Габровска окръжна прокуратура против М.М. от Габрово, обвинен в причиняване на смъртта на жена от Габрово при пътнотранспортно произшествие.

Съдът счете, че при изготвяне на обвинителния акт е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, констатирано и от Апелативен съд – Велико Търново при проверка на постановен по-рано съдебен акт по случая.

Нарушението касае един от реквизитите на изпълнителното деяние, а именно – датата, на която е извършено престъплението.

В обстоятелствената част на обвинителния акт при описване на фактическата обстановка е посочена дата „28 юни 2016 г.“, а при обсъждане на деянието от правна страна – дата „28 март 2016 г.“.

Втората дата (различна от реалната) е посочена и в диспозитива на обвинението. Съдът счете, че тази неяснота засяга правото на подсъдимия да знае точно в какво го обвинява прокуратурата и да се защитава срещу конкретно обвинение.

Предвид изложеното и на основание чл.249 ал.4 т.1 пр.І във вр. с чл.248 ал.5 т.1 от НК съдът прекрати производството и върна делото на прокурора за отстраняване на горепосоченото съществено отстранимо нарушение на процесуалните правила.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 7-дневен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините