BG | EN

Шест години пречиствателната станция в „Елените“ е работила незаконно

Снимка: пресцентър Прокуратура

Окръжна прокуратура – Бургас е дала указания на РИОСВ – Бургас да затвори пречиствателната станция, намираща се в района на Ваканционно селище „Елените“, стана ясно от съобщение на прокуратурата. Това е второто подобно искане на държавното обвинение. Първото е било издадено през октомври месец миналата година, но не е било изпълнено от екоинспекцията. Тогава Директорът на РИОСВ Бургас е посочил, че е преценено да не се използва този инструментариум, за да не бъде доведен до риск туристическия сезон през 2018 г.

В съобщението на прокуратурата се посочва още, че ействията й са продиктувани съобразно чл.158, т.3 и т.4 от ЗООС (възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората; предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/или отстраняване на вредните последици от тези нарушения) и чл.60 и следващите от АПК.

С оглед на последното Окръжна прокуратура – Бургас е дала срок на РИОСВ – Бургас да уведоми наблюдаващия прокурор за предприетите свои действия в срок до 05.11.2018 г.

Преди ден от екоинспекцията съобщиха, че Регионалата инспекция по опазване на околната среда в Бургас е подала сигнал до прокуратурата и до Националната агенция за приходите срещу бизнесмена Ветко Арабаджиев. Сигналът е за неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени на пречиствателната станция във ваканционното селище“Елените“. От 2012-а година съоръжението нямало разрешително за ползване като воден обект.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините