BG | EN

Окончателно: Христо Бардуков остава кмет на созополското село Зидарово

Илюстративна снимка: prb.bg

Върховният административен съд(ВАС) отмени решението на Бургаския административен съд за обжалване на избора на Христо Бардуков за кмет на созополското село Зидарово.

Решението на съда е окончателно.

Делото беше образувано по касационна жалба на местна коалиция след като бургаският съд обяви за недействителен резултата от местните избори в селото през миналата година по жалба на изгубилия кандидат – бившият кмет Стойчо Петков(ГЕРБ).

След излизане на решението днес, в интервю за Радио Бургас, Бардуков коментира: „След една тежка изборна нощ, в която многократно казвах, че имам по един представител на секция, защото село Зидарово е с 2 секции и опонентите ми решиха, че съм манипулирал с тези двама души изборите. Те решиха да обжалват избора, а Бургаският административен съд извади такива доводи, които в закона ги няма в практиката. Нали всичките 12 ако не се лъжа членове на секционни комисии разписаха протоколите с особено мнение, нито един от тях не беше мотивирал особеното си мнение. Оттам, че чувалите били развързани, че били запечатани с не знам си какъв печат неща, които по никакъв начин не променят вота.

Напротив, когато се стигна да повторното преброяване на бюлетините вместо 10 гласа се оказва, че в моя полза има 12.“

Бардуков припомня и за извършеното тежко посегателство срещу него в навечерието на изборитеи изразява надежда делото срещу нападателите също да приключи скоро.

Решението на ВАС потвърждава решението на Общинската избирателна комисия в Созопол, с което Христо Бардуков се обявява за избран за кмет на кметство с. Зидарово, общ. Созопол.

Неговият конкурент в предизборната надпревара – бившият кмет Стойчо Петков(ГЕРБ) е осъден да заплати по 1000 лева на Бардуков и на Местна коалиция „БСП за България“ (КП „БСП за България“, Политическа партия „МИР“, Политическа партия „Български гласъ“), представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините