Окончателно: Изборът на кмет в чепеларското с. Забърдо е законен

Делото се гледа първо в Административния съд в Смолян
Снимка: Елена Павлова

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението, с което Административният съд в Смолян отказа да касира изборите за кмет на чепеларското село Забърдо и потвърди избора на Валентин Черпоков.

Делото бе по жалба на Росица Каварджиева – кандидат за кмет, издигната от ДПС, припомня регионалното издание „Отзвук„. Тя загуби балотажа с 9 гласа разлика от Валентин Черпоков (ВМРО) – дългогодишен кмет на селото.

Росица Каварджиева е подала сигнал до Община Чепеларе и Районната прокуратура за „необичайни адресни регистрации“ на 59 лица. Според нея има съмнение те да са регистрирани единствено с цел да участват в изборите. По време на изборния ден е извършвана груба агитация в полза на избрания кандидат, а председателя на секционна избирателна комисия (СИК) е подавала информация на кандидата Черпоков и на временно изпълняващия длъжността кмет на селото, за това кои избиратели са гласували вече, се посочва още в жалбата.

Върховният административен съд посочва, че както в протокола на СИК, така и в протокола на общинската избирателна комисия вЧепеларе, правилно е записан броя на избирателите, както и че при съставянето им не са допуснати съществени процесуални нарушения. Не се доказват и твърденията на жалбоподателя за неправилно са вписани лица в списъците, без да имат право да гласуват.

При извършената проверка на списъците и приложените заявления е било установено, че 25 души, са вписани по реда на чл.36 от Изборния кодекс за гласуване по настоящ адрес. Същите са подали и заявления в предвидения срок – 14 дни преди изборния ден, а от посочените в списъка на Каварджиева лица 31 не са гласували. Съдът е определил като неоснователно и оплакването, че при провеждане на изборите са допуснати и други нарушения, като е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и председателя на СИК е поддържала телефонна връзка.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам