BG | EN

Окончателно: Гражданите на Силистра губят „Новата баня“

Сградата на Новата баня скоро ще стане собственост на „дарител“
Снимка: Димитър Пецов

С Решение от 1-ви декември 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на силистренския административен съд и узакони процедурата за продажба на по-голямата част от Бизнес инкубатора в гр.Силистра или така наречената „Нова баня“ на ресторантьора Милен Делийски. Решението на върховния съд е окончателно.

Както писахме в “За истината”, процедурата за продажба се задейства чрез кмета на община Силистра и по искане на управителя на “ДМС” ЕООД Милен Делийски, който притежава една част от помещенията в сградата.

Процедурата беше придвижена много бързо, като за целта беше внесена докладна записка на сесия на общинския съвет през пролетта на 2021 г. С нея  кметът предлагаше да се продаде по-голяма част от емблематичната сграда на приближения до местната власт бизнесмен.

Последваха бурни обсъждания, които предизвикаха и обществен отзвук. Благоприятното статукво обаче, с мнозинство само от един глас повече взе решение сградата да бъде предложена на ресторантьора в качеството му на съсобственик, а цената на придобиването на предложените близо 600 квадратни метра беше определена на 111 хил. лв. – колкото цената за един апартамент от 100 кв. м.  

След сигнали от страна на гласували против решението общински съветници от различни групи, както и подписка на граждани, решението беше оспорено пред силистренския административен съд от прокуратурата и областния управител. В хода на делото, което се образува, стана ясно, че непосредствено преди да иска разваляне на съсобствеността чрез изкупуване дела на общината, Милен Делийски е направил дарение от 17,5 кв.м. на Община Силистра от своята част в сградата, след което отправя претенция за придобиване на останалото общинско  пространство от 500 кв.м. – или 33 пъти повече от дареното. 

Как дарител на Община Силистра може да получи обратно 33 пъти повече – тук

В крайна сметка силистренският съд отмени решението за продажба на банята, като постанови, че не е налична съсобственост между общината и бизнесмена относно исканите помещения, за да бъде предложена първо на него и че сделката не е в интерес на местната общност.

За решението на силистренския съд – тук

Друг прочит на фактите е направил Върховният административен съд(ВАС), след като е сезиран с две жалби от страна на общинския съвет и засегнатия бизнесмен.

ВАС, следвайки формалните основания на закона, излиза с констатация, че решението на общинския съвет не му противоречи, а решението на силистренски съд е неправилно, като голяма част от изводите са били недоказани. Затова отменя решението на първоинстанционния съд и осъжда силистренската прокуратура и областна управа за разноските по делото.

Протоколът от заседанието пред ВАС показва, че прокурорът  по делото  е изразил различно становище, което съвпада с това на силистренския съд. Според него решението на силистренския съд е правилно и трябва да остане в сила, защото категорично e било установено, че не е налице съсобственост по отношение на процесния обект между Община Силистра и „ДМС“ ЕООД. В случая били налице два самостоятелни обекта в сградата, притежавани от двама различни собственици Община Силистра и „ДМС“ ЕООД, като при разпореждането с който и да е от тях, не са приложими привилегированите правилата по чл. 36 от Закона за общинската собственост и чл. 33 от Закона за собствеността за продажба – тоест да се предложи имотът първо на съсобственика.

С така приетото решение от Общински съвет – Силистра не е защитен в максимална степен интереса на общината и обществения интерес, като недвижимия имот, който не е в съсобственост е предложен за продажба на цена близка до данъчната оценка, която е по-ниска от пазарната цена на имота, с което е нарушена и целта на закона, твърди прокурорът. И допълва, че „ДМС“ ЕООД не е длъжно да закупи имота, а че може да предложи на Общински съвет – Силистра да му продаде собствения си недвижим имот по данъчна оценка за ликвидиране на съсобствеността, след като твърди наличието на съсобственост и общината да стане едноличен собственик на сградата.

Разбира се, не това е предложил Милен Делийски, а точно обратното – да придобие останалата общинска собственост в сградата и той да стане неин собственик. С решението си Върховният административен съд предоставя такава възможност. И ако съдим от досегашното поведение, ресторантьорът едва ли ще се откаже.

В момента исканата част, която е общинска собственост се използва за офиси и носи приходи на общината от наеми. Пространството е служило и за ипотеки на общината като обезпечение по нейни дългове. Сега общината и съответно гражданите се лишават от тази собственост и приходи, а кметът отчита успешно разпореждане с една от емблематичните за силистренци сгради.

Ресторантьорът е известен с близките си отношения с партия ГЕРБ, която съставя мнозинството в местния парламент, гласувало за продажбата – партията разчита на неговия кетъринг и заведения за събитията си от години.

Той е известен и с дарителските си акции по време на ковид пандемията. Една от тях е раздаването на безплатна супа за социално слаби граждани, която се провеждаше близо до сградата на „Новата баня“. Но се оказа, според негови публични твърдения, че тази акция е спонсорирана от областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

Друга акция беше снабдяването на постовете на полицията по време на Ковид локдауна през 2020 г., което според публбикации в местни медии пак разкрива Тодор Тодоров като реален дарител.

Това поставя под въпрос кой реално сега стои зад продобиването на помещенията на „Новата баня“ и какви цели преследва.  

Въпросният обект не беше включен в програмата за разпореждане с общинска собственост за съответната година, но стремежът на общинска администрация да се удовлетвори желанието  на  “дарителя” очевидно е надделяло.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Димитър Пецов
Димитър Пецов е журналист на свободна практика и граждански активист от Силистра. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за гражданин, най-активно използвал правото си за достъп до обществена информация.

Още от автора

Заплахи и палеж след загубените местни избори в Силистра

Палеж на автомобил през нощта изненада силистренци, но палежът се оказа свързан с отминалите избори и резултатите от тях, довели до вътрешни противоречия между членове на доскоро управлявалата партия.

Над 20 хил. лв. ще струва незаконното уволнение на експерт в Областната служба „Земеделие“ в Силистра

Бившият директор Главна дирекция „Аграрно развитие“ при Областна дирекция "Земеделие" - Силистра, Тонка Николова е подала исковата молба до силистренския Административен съд, с която претендира за обезщетение в размер на 6 месечни основни заплати заради незаконното си уволнение през миналата година.

Управителят на общинското сметопочистващо дружество в Силистра е сменен

Само една година, след като беше избран с конкурс за пълен тригодишен мандат, управителят на силистренската почистваща фирма със сто процента общинско участие “Синева” ЕООД подаде оставка пред Общинския съвет.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.