BG | EN

Близо 300 дка борова гора край Шумен изгоря след учебни стрелби

Снимка: Фейсбук

Близо 300 дка борова гора край Шумен изгоряха при пожар, причинен от учебни стрелби на военния полигон до квартал Дивдядово.

Огнената стихия тръгна от сухи треви на стрелбището около 12 ч. вчера и заради топлото време бързо се разпространи на огромна площ, като обхвана и близката иглолистна гора.

Общо 11 екипа с 32 пожарникари се бориха часове наред с пожара, който се разгоря на площ общо от около 100 000 кв. м, съобщиха от областната дирекция на МВР. На помощ в гасенето са пристигнали пожарни от Нови пазар, Велики Преслав  и Смядово. За потушаването на огъня са използвани 238 тона вода.

Пламъците са тръгнали след стрелби на военния полигон и са унищожили около 300 декара иглолистна гора и 200 дка площи със сухи треви, казаха от полицията.

Помощ в гасенето на пожара са оказали общински и горски служители, както и военни.

Произшествието предизвика недоволство сред жителите на шуменския квартал Дивдядово, които коментираха в социалните мрежи, че това не е изолиран инцидент и не за първи път след учебни стрелби започват пожари. „Кой допуска в тази суша и наличието на тонове шума да се провеждат учебни стрелби?“, недоволстват граждани.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините