BG | EN

ОИК прекрати пълномощията на кмета на район „Приморски“ във Варна

Кметът на район „Приморски“ във Варна Николай Желязков
Снимка: Фейсбук

Общинската избирателна комисия(ОИК) във Варна публикува решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на район „Приморски“ в града Николай Желязков.

Комисията анулира издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район „Приморски“ в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29.10.2023 г. в община Варна и уведомява Централната избирателна комисия (ЦИК), като изпраща заверено копие от настоящото решение, заедно с документите, установяващи основанието за предсрочното прекратяване.

Мотивите: В законоустановения едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва, който срок е изтекъл на 13.12.2023 г., Николай Желязков не е заличен като ликвидатор в Търговския регистър. В едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва Николай Желязков не е уведомил писмено нито председателя на ОС Варна, нито ОИК – Варна за наличието на несъвместимост, нито за предприети от негова страна действия за отстраняването ѝ – т.е. за заличаването му като ликвидатор в Търговския регистър. В този смисъл Николай Желязков е нарушил и изискването на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, пише в решението на комисията.

В мотивите на ОИК за прекратяване на пълномощията на Желязков се посочва още, че предоставените от него вътрешнофирмени документи относно заличаването му като ликвидатор на дружеството („КОНТЕКСТ ПЛЮС“ ЕООД), не носят удостоверена дата и не са нотариално заверени. Същевременно в Търговския регистър заличаването му като ликвидатор, нито входирането на документите за това, не са се случили в законоустановения срок.

Едва след приемане на решение № 293/29.01.2024 г. от страна на ОИК – Варна, публично обявено на интернет страницата на ОИК – Варна на същата дата, с което се започва процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район „Приморски“, Николай Желязков е заличен в Търговския регистър като ликвидатор на „КОНТЕКСТ ПЛЮС“ ЕООД, като заличаването е извършено на на 06.02.2024 г., посочва комисията.   

Решението на ОИК – Варна подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Административен съд-Варна. 

От комисията припомнят, че в ОИК – Варна е получен сигнал от 29 януари за несъвместимост на Николай Желязков като районен кмет на район „Приморски“ във Варна, а към сигнала е приложена разпечатка от Търговския регистър за вписването му в качеството на ликвидатор на дружество „КОНТЕКСТ ПЛЮС“ ЕООД и е изложено искане ОИК – Варна да направи проверка, след което да упражни правомощията си по чл. 42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) относно предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район „Приморски“.

За по-малко от месец това е вторият варненски районен кмет, чиито правомощия прекратява Общинската избирателна комисия.

Подобно решение на 2 февруари т.г. беше взето и за кмета на другия централен район – „Одесос“ във Варна доц.д-р Цветнен Цветков с мотива, че не е прекратил участието си в търговско дружество.

Според Закона за местната администрация и местното самоуправление кметове не могат да извършват търговска дейност.

Общинската избирателна комисия проверяваше и кмета на града Благомир Коцев по сигнал на „Радио и телевизия „Истина и свобода“ за участие в офшорни дружества.

В отговор варненският кмет Благомир Коцев публикува публично копия на справки от Търговския регистър на Малта, показваща че няма участие в офшорни дружества, регистрирани там.

Кметът на Варна публикува справка за това, че не управлява офшорни дружества в Малта

В документите, публикувани от Коцев, срещу всяко едно от имената на деветте офшорни компании, описани в сигнала срещу него, е отбелязано struck off (заличен, от англ.).

Сигналите срещу тримата избрани кметове, всички с листата на ПП – ДБ, след десетилетие управление на ГЕРБ във Варна дадоха повод за съмнения за политическа атака.

Така Николай Желязков определи на извънредна пресконференция вчера във Варна, сигналите в ОИК срещу него, кмета на Одесос и кмета на Варна.

Сигналът подаден срещу мен касае една несъвместимост на длъжността кмет с длъжността ликвидатор, което е по едно старо вписване в Търговския регистър от 2021 г., заяви Желязков. Сигналът е подаден заради факта, че в Търговския регистър не се съдържа цялата документация, която следва да бъде извършена, за да се заличи вписването, каза пред медиите той.

По думите му, вписването е заличено преди да се върне от отпуск и преди да му бъде връчено искането за представяне на информация от ОИК-Варна.

Не се чувствам виновен или нарушил закона. Всичко съм извършил в срокове, заяви Желязков. Категоричен съм, че не е налице несъвместимост за изпълнение на задълженията на поста кмет на район „Приморски“, посочи той.

Веднага след решението на ОИК Желязков отново потвърди пред медии, че всичко е направил навреме, просто основните документи по освобождаването на ликвидатор не се отразяват в регистъра веднага. „Категоричен съм, че няма да се поддам на подобен безпрецедентен натиск, но фактът, че се организират толкова много атаки спрямо мен и се цели да бъда дискредитиран, е показателен, че работата ми като кмет на район „Приморски” е адекватна, а провежданите политики – правилни! Продължаваме!“, декларира той.

Очевидно казусът ще продължи в съда.

На пресконференцията вчера кметът на Варна Благомир Коцев от своя стара също заяви, че според него има политическа атака, която върви на много нива, и „тя не е провокирана от ГЕРБ-Варна, а от по-високо ниво“.

Коцев коментира също, че и в София има атака срещу кмета Васил Терзиев, като коментира, че самият той бил подложен на сходни, визирайки, че срещу него също имаше сигнал.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините