Одит за пътна безопасност искат институциите за път, пуснат в експлоатация през 2019 г.

Представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация – Габрово, Община Габрово, Общински съвет – Габрово и ОД на МВР-Габрово инспектираха на място конфликтния участък
Снимка: Областна администрация

От Областна администрация Габрово ще настояват пред Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за решаване на проблема с конфликтното кръстовище на републикански път II-44 в района на с. Враниловци.

Преди месец на въпросното кръстовище стана поредна тежка катастрофа, а само от началото на годината пътните инциденти в участъка са четири. Засега само с материални щети, но не е изключено следващите инциденти да са с ранени или не дай Боже, с жертви.

Заради опасния път, пуснат в експлоатация само преди две години, институциите обсъждат варианти за подобряване организацията за движение. Към момента от Община Габрово, Областната администрация, Областно пътно управление и държавната агенция по пътна безопасност се обединяват около идеята за трета лента за движение и изцяло нова организация на движението, но последната дума ще имат от Агенция „Пътна инфраструктура“. За това е наложително да се извърши одит на пътната безопасност във въпросния участък и едва когато експертите имат становище, ще е ясно какво предстои. 

Участъкът край с. Враниловци е част от пътя Севлиево-Габрово. В пътните карти е обозначен като републиканският път II-44. Рехабилитиран е със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е въведен в експлоатация на 18 април 2019 г. Експлоатационното му състояние е много добро, техническите параметри и елементи на пътя отговарят на действащите законови и нормативни документи, уточняват от областната управа.

Анализът на пътните инциденти там сочи, че участъкът не е регистриран като такъв с концентрация на произшествия, но само за последните три месеца там са настъпили четири катастрофи.

Път II-44 осигурява най-кратката връзка между София и Габрово, между Габрово и Севлиево и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България. Ремонтът на 12.6 км. е изпълнен по проект Лот 12 на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата стойност на проекта е 11 млн. лв., от които 9.4 млн. лв. от Европейския съюз и 1.7 млн. лв. национално съфинансиране.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам