BG | EN

Огромно количество контрабандни цигари с белоруски бандерол са открити в контейнер на Пристанище Бургас

контрабандни цигари
Снимки: пресцентър Агенция „Митници“

При извършена проверка на контейнеровоз на бургаското пристанище митнически служители от Митница Бургас са открили 111 312 кутии /2, 2 млн./ къса контрабандни цигари на стойност 834 840 лв.. Цигарите били предназначени за българския пазар.

Акцизните стоки били открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище, по време на извършена проверка от стана на служители на Митница – Бургас.
Контейнерът пристигнал на 01.08.2018 г. на Пристанище – Бургас от Русия. Корабът е плавал под либерийски флаг, а от вносната декларация било видно, че превозваният контейнер съдържа товар от иглолистен дървен материал (дъски шлифовани от бор). Контрабандните цигари били поставени в самите дъски, което било установен след проведена митническа проверка. Открити били общо 111 312 кутии с цигари от марката NZ, с белоруски акцизен бандерол.

Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК, което се наказва с „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и конфискация на контрабандните стоки.

Подробности по случая са оповестени на съвместен брифинг представители на Агенция „Митници“ и прокуратурата в Бургас. 

Дървеният материал бил проверен по метода „анализ на риска“. Служителите, които извършили проверката забелязали, че стоката има необичайна плътност – била е много по-лека. Последвало е детайлно разглеждане с рентген, което потвърдило констатацията на служителите. Те били впечатлени от добрата подготовка на престъпното деяние, изразяваща се в издълбаване на всяка една от дъските в дървения материал и поставянето на отделните кутии в отворите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините