Огромно езеро от дъждовни и фекални води се образува в опасна близост до жп-линията София – Варна край Шумен

Снимката е на Добромир Драев, публикувана е във Фейсбук 

Огромно мръсно езеро на площ от около 30 декара и с дълбочина до 7 метра се образува опасно близо до жп-линията София – Варна в района на шуменския квартал Дивдядово. 

Новият воден басейн изникна преди седмица, след проливни дъждове, когато в ниското дере край релсите се събраха големи маси дъждовни и фекални води. Опасното езеро се разлива от двете страни на жп-линията, край нея има поне два наклонени стълбове и не се знае дали водата не е подмила чакъла под траверсите, в какво състояние е железният път и дали има риск за преминаващите влакове. 

За кризисната ситуация обаче се разбра едва преди ден, когато общинският съветник Добромир Драев алармира в социалните мрежи и пусна снимки с дрон от мястото, за да покаже мащабите на заплахата. Калното езеро се е образувало след проливния дъжд миналия четвъртък, но не само пороят е виновен за разлива, в дерето са се изливали и фекални води от канал на помпената станция, намиращата се на около 500 метра, заяви Драев.

Официален сигнал за инцидента е подаден към областния управител на Шумен миналия четвъртък от служители на жп-инфраструктурата. В тази ситуация би трябвало да се задейства процедурата за бедствия и аварии и да се уведомят всички институции, защото от една страна има „биологична бомба“ заради разлива на фекални води до населено място, а от друга съществува потенциална опасност за главна жп-линия, по която непрекъснато се транспортират пътници и товари. Зам. областният управител на Шумен обаче е разпоредил на пожарната да изпомпи част от мръсното езеро и да го прехвърли в близкия канал на Напоителни системи, предназначен за поливане на земеделски площи. С което всички действия приключиха за следващите пет дни, а езерото, естествено, не изчезна.

Драев: Институциите показаха, че изобщо не знаят какво правят

Институциите в Шумен, начело с общината и областната администрация, показаха, че изобщо не знаят какво правят, коментира общинският съветник Добромир Драев и поиска оставката на областния управител Стефан Желев и на заместника му Петко Шаренков, които, според него, не могат да вземат никакво решение в критична ситуация. Пет дни след инцидента нямаше никаква реакция от ВиК – Шумен и от Напоителни системи, за да се разбере кой е отговорен за опасния разлив. Мълчаха и от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), които, както се оказа впоследствие, изобщо не са били сезирани за мръсното езеро.

Едва след огласяването на случая в публичното пространство, институциите се задвижиха. От областна администрация съобщиха, че на ВиК – Шумен, Напоителни системи и екоинспекцията е разпоредено да направят проверки и да вземат мерки за решаването на проблема.

РИОСВ междувременно се самосезира и изпрати експерти на място, преди да получи заповед от областната управа. Проверяващите са установили, че опасното езеро е образувано заради запушен водосток, като на места дълбочината на водата достига 7 метра. Там се стичат и води от канал в близост до помпената станция за битово-фекални отпадъчни води на квартал Дивдядово, съобщиха от екоинспекцията. Резултатите от взетите проби ще покажат колко е замърсен водният басейн и дали има опасност за здравето на живеещите в района.

РИОСВ е изискала информация от ВиК – Шумен и от Община Шумен, като е дала указание на отговорните институции да извършат мониторинг на канализационната мрежа и незабавно да преустановят изтичането на мръсни води. 

ВиК: Запушени водостоци са причина за наводнението

Запушени водостоци са причина за наводнението, но тези съоръжения не са наша собственост, заяви управителят на ВиК – Шумен Жанета Панайотова. От официалното съобщение, публикувано на сайта на оператора обаче става ясно, че мрежата на ВиК също има участие в образуването на мръсното езеро.  

Канализацията на квартал Дивдядово е от смесен тип и събира както битови отпадъчни води, така и дъждовни води. Отпадъчните води се отвеждат до помпена станция и оттам чрез тласкателен канал до пречиствателната станция за отпадни води в Шумен. „Канализационната система е проектирана така, че по довеждащия канал към помпената станция е предвидено двукратно разреждане на битовите отпадъчни води. При интензивни валежи, прииждащите в повече разредени води се отливат през изградена преливна шахта в дерето“, обясняват от ВиК – Шумен появата на фекалните води. По принцип водите от дерето би трябвало да се отвеждат до язовира край село Мараш по водосточните съоръжения, изградени под жп-линията София-Варна и канала на Напоителни системи. Заради запушването на водостоците обаче водата остава в дерето и образува огромно езеро, стигащо до жп-линията.

А

чия собственост са водостоците, така и не е ясно

до този момент. Проблемът обаче остава и заплашва сигурността на линията при всеки проливен дъжд. Местните хора казват, че дерето се наводнява всяка година.

Остава и въпросът защо канализацията прелива при всеки по-интензивен дъжд. Помпената станция и мрежата към нея бяха изградени по проект по ИСПА за над 100 милиона лева, по който в Шумен беше подменена водопроводната и част от канализационната мрежа. Вероятно има нещо недобре изпълнено по този проект в помпената станция в Дивдядово, подозира Добромир Драев, според когото не е нормално мръсният канал да прелива непрекъснато при всеки дъжд.

Къде е кметът на Шумен, който е собственик и на терена,

и на ВиК-мрежата, пита риторично Драев по повод липсата на каквато и да е реакция по случая от община Шумен. А понеже кметът Любомир Христов в момента е в отпуск, Драев коментира: Той май е в отпуск във всяка критична ситуация, визирайки голямата авария в началото на годината, която остави Шумен без вода в продължение на три дни, през които кметът изобщо не се появи.

Сега също има критична ситуация и до жп-линията вече трябваше да има хора и багери, които да търсят запушените тръби и да източват езерото, още повече, че според синоптиците в края на седмицата отново се очакват дъждове. Явно има проблем и явно институциите си прехвърлят топката, но ако стане инцидент с някой влак, кой ще е виновен?, пита общинският съветник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам