BG | EN

Огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност са иззети в Бургас (допълнена)

Снимка: ОД на МВР – Бургас

Огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност са иззети от полицията в Бургас от магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия в Северна промишлена зона в града.

Оказало се, че на много от откритите захарни и шоколадови изделия е заличен срокът на годност на производителя и е поставен нов от служители на бургаската фирма.

При проверката са били иззети технически средства като печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове са заличавани, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв, съобщават от полицията.

В склада и магазина на фирмата са били констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност.

Над 4 000 артикули са с манипулиран срок на годност.

Това са шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмане, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители.

Открити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъдат поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на Агенцията по храните(БАБХ) и предстои да бъдат унищожени.

Констатирано е, че на голяма част от стоката, която е била предназначена предимно за деца, срокът на годност е изтекъл преди повече от 5 години. 

При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в 5 магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.

„Стоката в момента е поставена под забрана за реализация от страна на БАБХ и предстои да бъде унищожена“, поясни говорителят на полицията Цветелина Рандева.

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

„Някои от тези продукти са преминали през границата от Турция към България. Въпросът е да се установи дали това пренасяне през границата е осъществено докато те са били в срок на годност или след като този срок на годност вече е изтекъл, са внесени с идеята да бъдат пласирани в търговската мрежа след поправянето на срока на годност“, допълни Рандева. 

По случая са извършени и разпити на служители, няма задържани. Опитите ни да се свържем за коментар с фирмата, в чийто склад са намерени стоките, към момента не дават резултат. За подобно престъпление законът предвижда затвор до две години или пробация.

От днес Агенцията по храните започва извънредни проверки в магазини, ресторанти и пазари, съобщиха от там. Инспекторите ще следят за произход и правилно съхранение на предлаганите храни, ще проверяват срокове на годност и правилно етикетиране.

През всички празнични дни в цялата страна са осигурени дежурни инспектори, а при нередности гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните 0700 122 99.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините