BG | EN

Бедствено положение е обявено в девет общини в Шуменска област  

Снимка: ОДМВР-Шумен

Бедствено положение е обявено в девет от 10-те общини в област Шумен. Решението беше взето на заседание на Областния щаб за защита при бедствия. По заповед на областния управител на Шумен Добромир Добрев, от 10 ч. тази сутрин в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10 ч. на 26 ноември.  Засега мярката не е въведена единствено в община Шумен, евентуално решение за обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките 10 общини заради аварии по електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на всички мяста и не са установени мащабите на пораженията по мрежата, съобщиха от областна администрация.

Снимка: ОДМВР-Шумен

По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен. Заради липсата на ток има проблеми и с водоснабдяването на местата, където водата се подава с помпи. Много са населените места без вода, все още екипите на ВиК – Шумен не могат да оценят състоянието на съоръженията, заявиха от областна управа.  В момента град Шумен е без вода заради прекъснато електрозахранване на подстанция 1300.

По пътищата сериозен проблем създават многото паднали дървета и клони, което е пречка за тяхното бързо разчистване и пускане за движение. На този етап са затворени за движение главните пътища Шумен – Силистра и Шумен – Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по автомагистрала Хемус в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички МПС. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточно държавно предприятие се създава организация за премахване и отстраняване на дърветата от пътя.

В бедстващите общини няма да се учи в понеделник, 27 ноември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините