Общо 4 са потвърдените случаи на коронавирус в България

проф. генерал-майор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и ръководител на оперативния щаб и Ангел Кунчев – главен здравен инспектор (вдясно) при обявяването на новината

В България са потвърдени общо четири положителните проби за наличието на коронавирус. Те са на пациенти в Плевен и Габрово, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Два от случаите са в Плевен и още два в Габрово. Потвърдени са положителните проби на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово, за които беше съобщено късно вечерта на 7 март. В Плевен има още един заразен с Covid-19, това е 61-годишен мъж. Още една положителна проба е установена и в Габрово – на 45-годишна жена от медицинския персонал в местната болница.

Всички те са добре.

Болниците в Плевен и Габрово са поставени под карантина. Областните управители ще вземат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

Започнало е издирване на всички лица, с които са контактували болните, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус, част от тях са изолирани, поясни началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява и Националния оперативен щаб.

Всички културни събития на закрито се отменят в цялата страна, реши правителството по предложение на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. 

Забранен е износът на маски и защитни обекла, а на МВР и ДАНС е заповядано да използват своите сили за предотвратяване на спекула с такива материали. 

Важно е да се запази спокойствие и да се спазва лична хигиена и предпазване от заразяване, заявяват властите. 

Подробна информация както за медицинските специалисти, така и за гражданите, е публикувана на интернет старницата на Министерство на здравеопазването

Въпроси, свързани с Covid-19, се разясняват денонощно и на откритата телефонна линия 02 807 87 57.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам