Общо 203 249 са гласоподавателите в област Русе

Илюстративна снимка: Областна администрация Русе

Общо 203 249 са гласоподавателите в област Русе, сочат данните в предварителните списъци, съобщиха от областната администрация в крайдунавския град.

Най-много са избирателите в община Русе – 145 927. В останалите общини бройката на гласоподавателите е както следва: Борово – 4816 души, Бяла – 11 344, Ветово – 12 310, Две могили – 7517, Иваново – 6991, Сливо поле – 9986, Ценово – 4358.

Очаква се броят на секциите, които ще бъдат разкрити в областта да е 325, като в близо 90% от тях или в общо 290 ще може да се гласува машинно.

Секциите с под 300 избиратели, т.е. тези, където ще се упражнява вот на хартиена бюлетина са 35, като в тях общо 5066 души ще могат да гласуват.

Машинният вот ще бъде достъпен за 196 183 избиратели от региона.

Споменатите данни са по предварителна информация, уточняват от областната управа в Русе. Тепърва предстои определянето на подвижните секции, както и на тези в социални институции и болници, което ще доведе до увеличаване на общия брой на секциите. 

Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за предсрочните парламентарни избори на 2-и октомври тази година. По думите на областния управител Анатоли Станев, цитиран от областния пресцентър, взаимодействието между екипите на Областната администрация и Регионалната избирателна комисия /РИК/ е на отлично ниво.

Вече са раздадени част от предварителните избирателни списъци, по които общините ще работят. Те ще могат да заличават хора, които нямат право на вот – напуснали населеното място, заявили, че ще гласуват по настоящ адрес или починали.

По искане на гражданите в списъците могат да се отстраняват допуснати непълноти и грешки. Ден преди изборите всяка секционна комисия ще получи актуалните избирателни списъци от съответната община в присъствието и на представител на РИК.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам