BG | EN

Общо 15 партии и коалиции ще се борят за представителство в Общински съвет – Хасково на изборите на 23 юни

Снимка: Фейсбук страница на Община Хасково

Общо 15 партии и коалиции издигнаха кандидати за предстоящите частични местни избори за общински съветници в Хасково.

За предсрочния вот за Общински съвет в Хасково, който ще се проведе на 23 юни т.г. 334 кандидати се борят за 41-местния орган на местното самоуправление. Това съобщи БТА, като се позова на обобщена справка от сайта на Общинската избирателна комисия за регистрация на политическите партии, коалиции и инициативни комитети.

Агенцията припомня, че първоначално регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети бяха 18, но две политически сили впоследствие не внесоха листи, а партия НДПС пожела да бъде заличена.

Изборите за нов Общински съвет в Хасково се наложиха след като съдът касира резултатите от вота за съветници, проведени на 29 октомври м.г.

Делото беше образувано по жалба на шест партии и коалиции заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и назначи съдебно-статистическа експертиза.

Въз основа на експертизата по делото, магистратите обявиха, че са установили разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК.

Съдът е приел, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

След обжалване казусът отиде във Върховния административен съд, който потвърди решението на първоинстанционните магистрати, а със свой указ президентът насрочи нови избори за 23 юни. 

Ето участниците в предстоящия вот за общински съветници в община Хасково на 23 юни, подредени по реда на тегления в Централната избирателна комисия жребий: 

ПП „Глас народен“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Заедно за силна община – Българска социалдемократическа партия“, Коалиция „Синя България“, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ, Партия „Български възход“, Партия „Има такъв народ“, Коалиция „България на регионите“, Партия „Бъдеще за родината“, Партия „ВМРО – Българско национално движение“, Партия „Ние идваме“, Партия „Български гласъ“, Партия „Възраждане“ и ДПС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините