BG | EN

Общо 13 души са задържани при полицейска акция в Добричко

Илюстративна снимка: mvr.bg

Мащабна специализирана операция се извършва на територията на Добричка област, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията.

Изградени са временни полицейски пунктове в Добрич, Каварна и добричкото село Стожер.

В акцията, което се провежда от вчера, участват Пътна полиция, Охранителна полиция, Криминална полиция и служители на дирекция „Жандармерия“.

Целта е установяване и задържане на лица, обявени за издирване, превенция на нелегалния трафик на хора и нелегалната миграция, установяване на неправоспособни водачи на превозни средства или такива, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотици, каза пред журналисти началникът на Пътна полиция в Добрич, главен инспектор Жулиян Минев.

Към момента в рамките на операцията са задържани 13 души.

На два частни адреса – в Добрич и Каварна, са открити електронни везни, пари и наркотични вещества – съответно 90 и 30 грама канабис. Работата и по двата случая продължава.

Акцията се провежда след като вчера сутринта на плавателен съд в района на нос Шабла бяха открити 38 нелегални мигранти. От тях 22 са мъже, 8 – жени, а други 8 са деца, едно от които – бебе на няколко месеца. Всичките те са се определили като афганистанци и сирийци, съобщиха на пресконфеенция в Бургас директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Антон Мирков и Ивайло Николов, началник на сектор в Черноморския граничен координационен център.

Гранични полицаи помагат на мирантите да слязат на пристанището в Каварна
Снимка: ОД на МВР – Бургас

Мигрантите са отведени за прегледи в болница в Каварна. По първоначална информация състоянието им е добро.

Те са били открити в равнително малка лодка между седем – осем метра дълга, като по нея нямало никакви обозначителни знаци. Плавателният съд се е движил в посока Румъния.

Заради изключително сложната обстановка и бурното море с вълнение 3-4 бала, са били направени няколко безуспешни опита хората да бъдат прехвърлени на българския кораб. Наложило се е плавателният съд да бъде ескортиран до пристанище Каварна. Преди това обаче горивото му е свършило, което е наложило прехвърляне на гориво от българския кораб.

Към този момент все още не е известен точният маршрут на мигрантите. 

От 2014 година насам това е първият случай на заловени мигранти в българските териториални води, посочиха от Гранична полиция.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините