BG | EN

Общността на Американския университет в България отбеляза Деня на благодарността

Вечерята за Деня на благодарността в Американския университет в България.
Снимка: Мариета Димитрова

Общността на Американския университет в България отпразнува вчера с приятели традиционния Ден на благодарността.

„Историята на този ден, в който отдаваме благодарността си, започва през 1621 г., каза президентът на университета д-р Стивън Съливан. Той се отбелязва в САЩ и Канада, но на различни дати – в последния четвъртък от ноември в САЩ и във втория понеделник на октомври в Канада. Заслугата е на една жена на име Сара Джоузефа Хейл, която работела като редактор на списание и настойчиво лобирала за добавянето на Деня на благодарността към националните празници на Съединените щати. В продължение на десетилетия тя изпращала писма до американските президенти, в които настоява предложението й да бъде взето под внимание. Хейл до такава степен била отдадена на каузата си, че изпращала писмата си в продължение на пет президентски мандата“.

В крайна сметка упоритостта на Джоузефа Хейл се увенчава с успех през 1863 г., когато Ейбрахам Линкълн лично прочита поредното писмо и удовлетворява желанието й. Именно той обявява четвъртия четвъртък на ноември за Ден на благодарността – национален празник, който продължава традицията, започната през 1621 година в Плимут.

За американците Денят на благодарността е сред любимите дни в годината преди приближаващата Коледа. Традиционните специалитети, които присъстват на празничната вечеря във всеки дом са пуйка с боровинков сос, сладки картофи на фурна и пай от тиква.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините