BG | EN

Общински футболен клуб …в „частна полза“

Кметът на община Смолян Николай Мелемов е внесъл в общинския съвет документи за учредяване на общински футболен клуб, като сдружение в частна полза.

Данчо Киряков и Николай Мелемов (от ляво надясно)
Снимки: otzvuk.bg

Скандален текст в документите за учредяване на Общински футболен клуб „Родопа – Смолян 2018“ е внесъл в Общинския съвет кметът на община Смолян Николай Мелемов. Това стана ясно от изказването на общинския съветник от БСП Димитър Кръстанов – доскоро председател на общинския съват в родопския град.

„Аз съм удивен. В точка първа от учредителния протокол пише: „като юридическо лице с нестопанска цел по Закона за юридическите лица, развиващо дейност в частна полза“ – каза Кръстанов. „Четете ли си документите, които внасяте, г-н кмете?“ – обърна се той към Мелемов и поясни: „Документът, който ни е раздаден на нас, футболният клуб, който вие искате да учредите е като юридическо лице с нестопанска цел в частна полза“. Стоящите на трибуната в сесийната зала председател на Общинския съвет Данчо Киряков и кметът Николай Мелемов се спогледаха. „Не разбрахте какво говоря ли? Я, погледнете документа!“ – продължи съветникът от БСП. „Тази думичка в частна полза, извинявам се, че Ви прекъсвам, ако си спомняте, преди два общински съвета с г-н Милко Гавазов, отново имахме спор, това е текст от закона – в частна полза. Такъв е текстът в закона.“ – оправда се Киряков. „Уважаеми г-н Киряков, аз много добре чета този закон, защото ръководя сдружение с нестопанска цел единадесета година. В обществена полза обаче.“ – отвърна му Кръстанов.

Проектът за учредителен протокол

Проверка на регионалното смолянско издание „Отзвук“ в приложенията, внесени за одобрение от Общинския съвет към докладната записка на кмета Мелемов установява, че наистина съществува такъв текст. В проекта за учредителен протокол, който трябваше да одобрят общинските съветници пише следното: „Вземане на решение за учредяване на Сдружение „ОБЩИНСКИ ФУТБОЛЕН КЛУБ РОДОПА – СМОЛЯН 2018″ като юридическо лице с нестопанска цел по ЗЮЛНЦ (Закона за юридическите лица с нестопанска цел – бел. ред.), развиващо дейност в частна полза.“

Според този закон съществуват два вида сдружения – в частна полза и в обществена полза. Първите са в частен интерес, работят за интересите на членовете си и при ликвидация имуществото на сдружението остава в тяхна полза. Сдруженията в обществена полза се наблюдават от държавата, вписват в специален регистър на Министерството на правосъдието, отчитат се пред него ежегодно и при ликвидация имуществото им остава в полза на държавата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Референдум дали да се строи пазар със заем е насрочен в Златоград

На 9 юли т.г. в община Златоград ще се проведе референдум, на който гражданите ще се произнесат дали искат да се изгради нов кооперативен пазар в града и дали изграждането му да се финансира с кредит от 1.7 млн. лв.

Фирма с 500 лева капитал „спечели“ обществената поръчка за Планетариума в Смолян

Вписаната на 20 февруари 2023 г. в Търговския регистър фирма с 500 лева капитал "ПСП-СТЕЗА" ЕООД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка и монтаж на...

Община Смолян продава за 50 хил. лв. възрожденска къща, паметник на културата

За две минути и без дискусии Общинският съвет на Смолян взе решение да продаде на търг с тайно наддаване за 41 260 лева(без ДДС) част от Папардовата къща в кв. „Райково“, която е паметник на културата.

Още разследвания

„Не ме замесвайте в това“ – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент (видео)

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал за това, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с един от пациентите, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. 

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

Гражданите на Силистра ще платят за нов пристан по цени като в Дубай и Хонг Конг

Общинската администрация в Силистра е сключила договор за изграждане на брегова рампа по проект, финансиран от Европейския съюз. Поръчката с предмет „Брегоукрепване, рампа и обслужваща сграда” е на стойност 1.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени по програма Програма „Интеррег V А” Румъния – България 2014-2020. Оказва се обаче, че за изпълнител на поръчката по смущаващи критерии е избрана компанията, предложила най-високата възможна цена.