BG | EN

Общински съвет – Пловдив отхвърли искането за оставка на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“

заседание на ОбС - Пловдив
Снимки: podtepeto.com

Пловдивският общински съвет отхвърли искането за оставка на артистичния директор на общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

По време на дебатите стана ясно, че съветниците нямат правомощия да освобождават артдиректора на фондацията, а могат само да препоръчат на Управителния съвет нейното освобождаване, но и това предложение не получи подкрепа, поясняват местните медии.

Заседанието беше свикано извънредно по инициатива на съветниците от „Патриотичен фронт“, „Съюз за Пловдив“ и БСП по повод финансирането на фотоизложба, наречена „Балканска гордост“ с теми от ЛГБТ общността, с настояване общинската фондация „Пловдив 2019“ да излезе с отчет за изминалите две години и за първите два месеца на 2019 г., справка за всички сключени договори за периода, както и информация за отпуснатите и изплатени от фондацията суми.
Темата бе отразена и от една от най-влиятелните световни медии „The Guardian” в материал със заглавие: „Хомофобски скандал удря Пловдив – Европейска столица на културата“. 

статия на "Гардиан"
Илюстрация: Za Istinata

По време на извънредното заседание, обаче, се оказа, че поисканите отчети на общинската фондация за предходните 2017г. и 2018г. , са разглеждани в местния парламент и комисиите и са били приети с одобрение. Отчетът за първото тримесечие на 2019г. пък е заложен като точка в редовната сесия на общинския съвет тази седмица и вече е в компютрите на общинските съветници. А предложението за оставката на Светлана Куюмджиева е погрешно формулирано, тъй като юридически и административно съветниците няма как да отстранят от длъжност артистичния директор. Това може да направи Управителния съвет на фондацията. В движение, по време на сесията, предложението бе преформулирано точно така, но не бе отхвърлено от мнозинството в общински съвет. Така сесията не даде никакъв резултат, питанията на съветниците не получиха никакви отговори в пленарна зала, а Светлана Куюмджиева остава на поста си, писа за резултата от сесията пловдивското издание „Под тепето“. Отхвърлени са били и предложенията за отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев като председател на управителния съвет на фондацията и освобождаването на целия управителен съвет.

„Няма да позволя да се хвърля кал в залата на Пловдивския Общински съвет срещу проекта Европейска столица на културата 2019. Аз съм раздразнен от това, което се случва в моя град! Спрете се, вредим на всички, вредим на града си“, заяви кметът на Пловдив от трибуната.

„Ставаме свидетели как езикът на омразата влиза в Общински съвет Пловдив”, отбелязаха от пловдивската организация на партия „Да, България“ след края на определената от регионалното издание „Под тепето“ като шумна и безрезултатна за опозицията сесия на местния парламент. От месната структура на партията са излезли с обръщение към членовете на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”, изразявайки притесненията си относно политическото говорене по темата за LGBT общността. Остраняване на когото и да е по хомофобски съображения би бил изключително опасен прецедент, предупреждават от пловдивската организация на партията. Разглеждането на въпрос, по който ОбС няма компетенции, е показна предизборна ПР кампания, „правене на шоу“ за избирателя, допълват от „Да, България”

Политическа PR акция на две партии – „Съюз за Пловдив“ и ВМРО, е недопустим акт на партийна употреба на въпрос, който касае всички граждани на Пловдив, заявиха в декларация, цитирана от „Под тепето“, общинските съветници Слави Георгиев, Костадин Гаров и Иван Димов от Местна коалиция „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт-НФСБ И ВМРО“.
„Днес със сигурност се разбра, че думата ЗАЕДНО в Пловдив не съществува. Нито в ОбС, нито във фондацията, нито никъде. Това, за съжаление, е една мъртва дума. Слогън, който не успя да се реализира. Това, което се случва днес, е срамно. То вреди на всички” , посочи от трибуната на общинския съвет Слави Георгиев.

Редовното заседание на Общински съвет – Пловдив е насрочено за 11 април, четвъртък и като четвърта точка в дневния му ред е заложен отчет на Общинска Фондация ‘Пловдив 2019′ за първото тримесечие на 2019 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините