Съветници в Пловдив гласуваха „за“ нов заем от 50 млн. лв., поръчан от Борисов

Заседание на Общински съвет – Пловдив
Снимка: Фейсбук/Община Пловдив

Общински съвет – Пловдив гласува днес „За“ тегленето на нов 50-милионен заем от Общината. Предложението беше внесено в спешен порядък от кмета Здравко Димитров, който не го внесъл за разглеждане в комисиите на ОбС, но пък го съгласувал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Общо 38 съветници гласуваха да се възложи на кмета на Пловдив да води преговори за нов дългосрочен заем от 50 млн. лева за довършването на футболните стадиони на Ботев и Локомотив, басейн Младост и реконструкция на Спортния диспансер.

Против гласуваха съветниците от „Демократична България“ и независимият Слави Георгиев. Георги Величков от „Ние, гражданите“ гласува” въздържал се”, а групата на БСП не участва в гласуването.

Според Слави Георгиев, с новия заем Здравко Димитров ще стане кметът, вкарал Общината в най-много дългове. „С този проекто-заем, който искате да се изтегли, заемите във вашия мандат ще достигнат 120 млн. лева. Нито един кмет не имал толкова много заеми“, обърна се Георгиев към Здравко Димитров.

Георгиев каза още, че не бива искането за този заем да се вкарва в Общинския съвет по такъв начин – “в извънреден порядък, без обществено обсъждане, без обсъждане в комисии”. Той предложи всеки обект, за чието строителство ще се използва заема, да бъде гласуван поотделно. По думите му, спортният диспансер е търговско дружество и предложението, внесено по този начин е незаконосъобразно, тъй като Общината няма право да тегли кредит за него.

Против бързината, с която се действа и заобикаляне на обсъждането, се обяви и Веселина Александрова от „Демократична България“. „Настояваме за възможност гражданите да кажат дали да се изтегли нов заем. Затова гласуваме категорично против“, каза Александрова. Според нея, предложението се използва от управлението на Пловдив като стръв към съветниците, за да го приемат, тъй като всички в града искат двата стадиона, както и новият басейн да станат факт.

Председателят на групата на БСП Николай Радев обясни, че групата няма да участва в гласуването, въпреки че отчитат необходимостта от довършването и изграждането на тези обекти, защото начинът на предлагане е неприемлив.

В отговор на обвиненията, кметът Здравко Димитров обясни, че са търсени възможности за финансиране на двата стадиона от държавата, но това се е оказало невъзможно. „Двата стадиона – „Локомотив“ и „Ботев“ ще бъдат довършени и няма да са язвите на ГЕРБ“, коментира той, цитиран от Радио Пловдив.

„Общината е в добро финансово състояние, може даже и още кредити да се вземат“, каза още кметът.

По предложение на заместник-кмета Величко Родопски бе създадена още една точка, която предвижда да се възложи на управителя на Спортния диспансер изпълнение на решението, в частта касаеща здравното заведение. Друга точка предвиди в екипа за преговори да се включи по един представител на всички групи в Общинския съвет.

„Община Пловдив е в капана на политическа партия ГЕРБ, която именно заемайки се с грандомански проекти прави неравномерно развитието на Пловдив”, заяви независимият общински съветник Слави Георгиев за местното издание „Под тепето“ след днешното решение на местния парламент.

Според него, „ако въобще се стигне до тегленето на такъв заем, тези пари съвсем няма да са достатъчни и след това ще има увеличение и на тези суми. Най-абсурдното е, че вече имаме заделени пари от държавата за тези стадиони, а нямаме нито ред отчет от Здравко Димитров как са изхарчени тези пари.“, посочва съветникът. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам